Kaldırımda döner satışına yasak

Kaldırımda döner satışına yasak -Diyarbakırda Zabıta Koordinasyon Kurulu, şikayetler üzerine, döner satışlarının lokantaların iç tarafında yapılması kararı aldı -Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Kaya: Kaldırımda dö


DİYARBAKIR (A.A) - Nurten Aslan - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Zabıta Koordinasyon Kurulu, vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine döner satışlarının lokantaların iç tarafında yapılması kararı aldı.
     Diyarbakırda vatandaşlardan gelen yoğun şikayet üzerine Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ve ilçe belediyelerinin zabıta müdürlüklerinin yer aldığı Zabıta Koordinasyon Kurulunca dışarıda döner satışlarıyla ilgili bir karar alındı.
     Karar uyarınca, kaldırımda döner satışı yasaklanırken, döner satışı yapan esnaf da uyarıldı.
     Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mehmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zabıta Koordinasyon Kurulunun her ay düzenli toplantılar yaparak kent geneli tespit ettikleri sorunları çözmeye çalıştıklarını, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirdiklerini söyledi.
    
     -Yüzlerce esnaf dışarıda döner satıyor-
    
     Özellikle ana arterler üzerinde kaldırım işgali yapan esnafa yönelik bir çalışma yürüttüklerini, kaldırımların yayalara ait olduğunu kaydeden Kaya, işgallere izin vermeyeceklerini bildirdi.
     Kaldırımda döner satışı, sağlık için sakıncalı olduğu gibi görüntü kirliliğine ve kaldırım işgaline neden oluyor diyen Kaya, döner satışlarının iç mekanlarda yapılması için çalışma başlattıklarını, kurul kararı ile kaldırımda döner satışının yasaklandığını vurguladı.
     Sadece Yenişehir ilçesi Ekinciler ve Gevran Caddesinde dışarıda döner satışı yapan 12, kent genelinde ise yüzlerce esnafın bulunduğunu anlatan Kaya, alınan kararı düzenlenen toplantıda esnafa bildirdiklerini aktardı.
    
     -Uymayana ceza verilecek-
    
     Kararla ilgili Sağlık Daire Başkanlığının ilgili birimlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ilgili birimine yazı yazdığını ifade eden Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Konuyla ilgili ortak bir çalışma yapılacak. Sağlık ve hijyenik koşullarla ilgili oluşturulacak ekiple çalışma yapılacak. Bu çalışma peyderpey kentin geneline yayılacak. Esnaf alınan kararla ilgili düzenleme yapacak. Bu konuda bir süre verdik. Belli bir sürede düzenlemeyi yapmak zorundalar, yoksa haklarında gerekli işlem yapılacak.
     Kaya, karara bazı esnafın karşı çıktığını, diyalog yöntemiyle onları ikna etmeye çalıştıklarını dile getirerek, Kaldırımlar insanlarındır. Dönercilerin dışarıda olması çevre kirliliğine de neden oluyor. Yolda giden insanlara müdahale etmeleri, çığırtkanlık yapmaları insanları rahatsız ediyor. Bunları önlemeye çalışıyoruz. Kuşkusuz eski alışkanlıklardan vazgeçmek biraz sıkıntı yaratabilir. Ama ikna ederek diyalog yöntemiyle bunu çözmeye çalışıyoruz diye konuştu.
    
     -Dönerci esnafı karara karşı-
    
     Öte yandan Yenişehir ilçesi Ekinciler Caddesi üzerinde döner satışı yapan esnaf, karara tepki gösterdi. Dönercilik yapan Nizam Abdukaya, ekmek arası tavuk döner satışı yaptıklarını, Zabıta Koordinasyon Kurulunca alınan kararın kendilerine bildirildiğini söyledi.
     Ekmek arası dönerin açıkta yapılması gerektiğini kaydeden Abdukaya, Birçok yerde ekmek arası dışarıda. Açıkta olması lazım. Aşırı sıcaktan dolayı kapalı alanda yapılamaz. Döner kapalı alanda koku yapar. Mekanımız küçük. Bu kararla zor durumda kalacağız. Sonuçta insanlar burada hizmet alıyor. Aslında çok problem değil, ama birkaç kişinin şikayeti üzerine bunlar yaşanıyor dedi.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Kaldırımda döner satışına yasak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER