Kahramanların torunları Çanakkalede buluşacak

Kahramanların torunları Çanakkalede buluşacak -Çanakkale Valiliğinin Biz Değil Miydik Projesi ile 98 yıl önce 140 askerlik şubesinden gelerek savaşa katılan şehit ve gazilerin yakınları, 18 Martta bir araya gelecek -Proje kapsamı


ÇANAKKALE (A.A) - Fikriye Susam Uyar - Çanakkale Valiliğinin Biz Değil Miydik Projesi ile 98 yıl önce 140 askerlik şubesinden gelerek savaşa katılan şehit ve gazilerin yakınları, 18 Martta bir araya gelecek. Proje kapsamında hazırlanan afişler Türkçe, Kürtçe ve Arapça olacak.
     Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşlarının 98. yılı etkinlikleri dolayısıyla hazırladıkları Biz Değil Miydik Projesi kapsamında, 1915 yılında 140 askerlik şubesinden gelerek savaşa katılan şehit ve gazilerin yakınlarını 18 Martta buluşturacaklarını söyledi.
     Çanakkaledeki buluşmaya katılmak için 200 kişinin başvurduğunu ifade eden Tuna, Sayın Başbakanımızla da stadyumdaki törenlerden sonra öğle yemeğinde şehit ve gazi torunlarını buluşturmayı hedefliyoruz diye konuştu.
     Vali Tuna, 98 yıl önce çok farklı dinden, dilden ve etnik kökenden insanların burada karşı karşıya gelerek, savaştığını belirterek, Bizim saflarımızda savaşanlar da hepsi aynı dili konuşmuyordu. Farklı etnik kökenden insanlar vardı. Ama aynı ruhu paylaşıyorlardı, aynı inancı paylaşıyorlardı ifadelerini kullandı.
     Proje çerçevesinde 81 ilde hazırlanan afişlerdeki sloganların, bazı bölgelerde Arapça ve Kürtçe versiyonlarını kullanacaklarını açıklayan Tuna, şöyle konuştu:
     Buradan insanlarımıza tabii mesaj vermek istiyoruz. O gün farklı dili konuşan ama aynı inancı paylaşan insanlar bir araya gelip, birbirlerini anlamasalar da birlikte aynı cephede savaştılar ve bu vatanı müdafaa ettiler. Bugün de biz Çanakkalede bu aynı ruhu tekrar idrak etmek, ihya etmek için bir arada toplanıyoruz. Bu insanlarımızın torunlarını topluyoruz. Bu belki unuttuğumuz, ihmal ettiğimiz şehitlerimizi biraz daha güçlü bir şekilde hatırlamak için onların torunları, hatta torunlarının çocukları var, yakınları var. Baktığınız zaman aslında bu coğrafya tamamen bir şehitler ve gaziler coğrafyası. Vatanın her karışında mutlaka bir izi var ama Çanakkale bir başka diyoruz. Çanakkale, bütün vatan toprağının bir özü diyoruz. Nasıl ki Cumhuriyetin ön sözü diyoruz, esas buluşmanın, bu büyük buluşmaların olacağı yerin Çanakkale coğrafyası olması gerektiğini buradan söylemeye çalışıyoruz.
    
     -1915teki vatan coğrafyası Çanakkalede buluşuyor-
    
     Proje çerçevesinde bazı sloganlar hazırladıklarını, bunlardan birisinin de 1915teki vatan coğrafyası Çanakkalede buluşuyor olduğunu bildiren Tuna, Sınırlarımızın ötesinden misafirlerimiz olacak 18 Martta. 81 vilayetimizden misafirlerimiz olacak. 140 askerlik şubesinin hemen hemen yarıya yakını bizim sınırlarımızın dışında dedi.
     Bunların arasında Romanya, Arnavutluk, Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ, Kırım, Orta Doğu ülkeleri, Yemen, Filistin, Kuzey Afrika, Trablus ve Libya gibi birçok ülkenin olduğunu anlatan Tuna, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Gelibolu Yarımadasında bu savaşta bizim safımıza katılan insanlarla özel bir birliktelik oluşturmayı hedefliyoruz. Karşı taraflarla her sene birlikte anma törenleri yapıyoruz barış ortamı içerisinde. Dünya ülkelerinin geri kalan kısmıyla da yani bu savaşa katılmış katılmamış, karşımızda olmuş olmamış, onları da buluşturarak, bir medeniyetler buluşması, bir barış zirvesi barış konferansı hayalimiz var. 1. Dünya Savaşının çok çetin mücadelelerinin geçtiği bu coğrafya, bizim olduğu kadar dünya tarihi için de çok önemlidir.
     İngiltereden, Fransaya, Almanyaya kadar birçok ülke tarihinde çok önemli yer tutuyor burada yaşananlar. Dolayısıyla onların da katılacağı birçok organizasyon yapılacak.
    
     -Çanakkalede, sizden de bir parça var diyoruz-
    
     Tuna, Çanakkale Savaşlarına katılanların torunlarının burada buluşacak olmasının çok anlamlı olduğunu vurgulayarak, Özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadoludaki illerimizde, bazı yerlerde Arap ülkelerine komşuyuz. Yani etnik köken olarak Arap kökenli insanlarımız yaşıyor, Kürt kökenli vatandaşlarımız da oldukça fazla sayıda yaşıyor. Tabii ki Türkçe, herkes biliyor ama biz onlara kendi yerel dillerinde ulaşmanın bir anlamı olduğunu düşünüyoruz. Onlara güzel bir mesaj vermek istiyoruz diye konuştu.
     1915te buraya gelen insanların birbirlerini tam anlamadıklarını ama ortak bir ruhu paylaştıklarını bildiren Tuna, şöyle devam etti:
     Yani inanç ortaktı. Onu sembolize etmek anlamında bu mesaj önemli. Bugüne de bir mesaj veriyor. Bugün de yaşadığımız bazı sorunların çözümünde, zaten o konuda belli bir mesafe kat etti ülkemiz son yıllarda. Birbirimizi daha iyi anlamaya başladık. Bu kardeşlik zeminini oluşturmak için yerel dil, insanların ana dili. Buna saygı göstermek lazım diye düşünüyorum. Bu saygının bir gereği olarak biz bunu yapıyoruz. Hem saygı hem sevgi. Bu bizim kardeşliğimize zarar vermeyecek şeyler diye düşünüyoruz. O noktada önemli olan o sloganın ne içerdiği. Şekil olarak evet Arapça, Kürtçe de olacak bu. Belki başka coğrafyada, başka yerel dillerde de olacak. Ortak dilimiz Türkçedir ama önemli olan neticedir diye düşünüyoruz. Orada diyoruz ki, Çanakkalede sizden de bir parça var diyoruz. Dedeleriniz burada yatıyor, Çanakkale sizin de toprağınız, sizin de vatanınız, burada sizden de bir parça var diyoruz. Bizlerin kucaklaşması da onların bayramı olacak diyoruz. Bu tür sloganları billboardlarda, şehirlerde sergileyeceğiz.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Kahramanların torunları Çanakkalede buluşacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER