İznikteki Ayasofya Camiinde 91 yıl sonra

İznikteki Ayasofya Camiinde 91 yıl sonra ilk teravih namazı -Geçen yıl Kurban Bayramında yeniden ibadete açılan camide yaklaşık 91 yıl sonra kılınan ilk teravih namazına vatandaşlar, büyük ilgi gösterdi


BURSA (A.A) - Vakıflar Genel Müdürlüğünün kararıyla geçen yıl Kurban Bayramında ibadete açılan İznikteki Ayasofya Camiinde (Orhan Camii) yaklaşık 91 yıl aradan sonra ilk teravih namazı kılındı.
     Orhan Gazinin, İzniki 1331 yılında fethetmesinden sonra camiye çevrilen Ayasofyadaki teravih namazına yöre sakinleri büyük ilgi gösterdi.
     Tadilat çalışmaları 2007 yılında başlayan ve 6 Kasım 2011de Kurban Bayramı namazında ibadete açılan tarihi ibadethane, 91 yıl aradan sonra kılınan ilk teravih namazında tamamen doldu. 100ü kadın olmak üzere 300ü aşkın vatandaş, tarihi ibadethaneyi doldurdu. Bazı vatandaşlar, cami içinde yer kalmadığı için teravih namazını avluda kıldı.
     Cami imamı Mahmut Şahin, teravih namazı öncesi Kuran-ı Kerim okudu.
     AK Parti Bursa milletvekilleri İsmet Su ve İsmail Aydın da teravih namazını Ayasofya Camiinde kıldı.
     İsmail Aydın, çıkışta AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının ilk teravih namazını vatandaşlarla birlikte eda ettiklerini kaydetti.
     İlk namazımızı Ayasofya-Orhan Camiinde kılmak güzel bir duygu diyen Aydın, ramazan ayının kardeş savaşlarına sahne olan ülkelere de barış getirmesini temenni ettiklerini belirtti.
     İsmet Su da ramazanın bereket ayı olduğuna işaret ederek, Tüm Müslümanlar için güzel bir fırsat. İnşallah bu ay toplumda barış ve huzur tesis olur dedi.
     İznik Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı, tarihi ibadethanenin bu akşam dolduğunu vurgulayarak, İnşallah bu, ramazan ayı boyunca devam eder. Kurban Bayramında Ayasofya Camiinde ilk namazı kılmak büyük bir zevkti. Bu akşam da aynı zevki duyduk. İnşallah tadilat tamamen sona erdiğinde camimiz daha iyi hizmet verecek diye konuştu.
     Caminin imamı Mahmut Şahin ise caminin bu akşam hem erkek hem kadın cemaat tarafından doldurulduğunu vurgulayarak, bunun heyecan ve mutluluk verici olduğunu kaydetti.
     Vatandaşlardan Hasan Serin, Burada teravih namazı kılmak birçok atamıza nasip olmadı, bize nasip oldu. Çok mutluyuz derken, Feryal Siyaher ise, Ayasofyanın cami olarak açılması bambaşka bir duygu. Bu sebeple başbakanımız ve caminin açılmasında vesile olan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz görüşünü iletti.
     İskender Aydın da Orhangazi ilçesinden geldiğini belirterek, 91 yıl sonra kılınan ilk teravih için geldim. Bu tür tarihi camilerin ibadete açılması bizleri mutlu ediyor dedi.
    
     -İbadete geçen yıl açılmıştı-
    
     Vakıflar Genel Müdürlüğünün kararıyla geçen yıl Kurban Bayramı namazının kılınmasıyla ibadete açılan, mülkiyeti Orhan Gazi Vakfına ait olan yapının inşa tarihi, kesin olarak bilinmiyor.
     Bizans kaynaklarında adına ilk kez 787de rastlanan eserin, 1330-1331 yılında şehrin Orhan Gazi tarafından fethedilmesinin ardından vakfedilerek camiye dönüştürüldüğü biliniyor.
     681 yıl önce camiye çevrilen ve 1920li yıllardan beri ibadete kapalı olan Ayasofya Camiinde Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İznik Kaymakamlığınca 2007 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı.
     Çatısı kapatılıp minaresi yeniden yapılan, ibadete hazır hale getirilen camide, geçen yıl Kurban Bayramından bu yana ibadet yapılıyor.
    
     Muhabir: Musa Öztürk / Vedat Yücebaş
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber İznikteki Ayasofya Camiinde 91 yıl sonra Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER