İznikteki Ayasofya Camiinde 91 yıl sonra

İznikteki Ayasofya Camiinde 91 yıl sonra ilk teravih namazı -Geçen yıl Kurban Bayramı namazında yeniden ibadete açılan camide, yaklaşık 91 yıl sonra kılınacak ilk teravih namazının hazırlıkları tamamlandı -Cami imamı Şahin: Cumhu


BURSA (A.A) - Musa Öztürk - Vakıflar Genel Müdürlüğünün kararıyla geçen yıl Kurban Bayramında ibadete açılan İznikteki Ayasofya Camiinde (Orhan Camii) yaklaşık 91 yıl sonra kılınacak ilk teravih namazının hazırlıkları tamamlandı.
     İznik Müftü Veli Vehbi Bardakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orhan Gazinin, İzniki 1331 yılında fethetmesinden sonra Ayasofyayı camiye dönüştürdüğünü ve Orhan Gazi Vakfına tescil edildiğini söyledi.
     Yapının 1920 yılına kadar cami olarak kullanıldığını ifade eden Bardakçı, 1920 yılında Yunanlıların İzniki terk ederken yakıp, yıkmaları nedeniyle bu cami de büyük zarar görmüş, daha sonra atıl vaziyette 2007ye kadar kalmıştır. 2007 yılında yapılan tadilat sonrasında 6 Kasım 2011de Kurban Bayramı namazında ibadete açılan Ayasofya Camiinde beş vakit namaz kılınıyor dedi.
     Ayasofya Camiinde yıllar sonra teravih namazının tekrar kılınacağını belirten Bardakçı, şunları kaydetti:
     Camide teravih namazı için bütün hazırlıklar tamamlandı. Temizlik yapıldı. Ses sistemleri kontrolden geçti. Allah nasip ederse Perşembeyi Cuma gününe bağlayan gece ilk teravih namazını kılacağız. Bütün camilerde olduğu gibi Ayasofya Camiinde de kadınlara da yer ayrıldı. Yaklaşık 100 kadın, cami içinde namaz kılabilecek. Erkekler için de cami içinde 200 kişilik alan bulunuyor. Yaz akşamı olduğu için avlusunda ise yaklaşık 500 kişi saf tutabilecek.
     Bardakçı, Ayasofya Camii ile ilgili yeni bir tadilat projesi hazırlandığını ifade ederek, Vakıflar Bölge Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında caminin tadilatının yapılacağını bildirdi.
     Ayasofya Camii imamı Mehmet Şahin ise ilk teravih namazı için heyecanlı olduğunu söyledi. Şahin, bu mabette, cumhuriyet tarihinde ilk kez bu yıl ramazan ayında teravih namazını kılacaklarını dile getiren Şahin, İlk kez kılınacak teravih namazını kıldırma görevi bana nasip olduğu için ayrıca heyecanlı ve mutluyum. Hem erkeklere hem kadınlara açık olacak. Teravih namazına camimiz hazırdır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum diye konuştu.
    
     -Geçen yıl ibadete açılmıştı-
    
     Vakıflar Genel Müdürlüğünün kararıyla geçen yıl Kurban Bayramı namazının kılınmasıyla ibadete açılan, mülkiyeti Orhan Gazi Vakfına ait olan yapının inşa tarihi, kesin olarak bilinmiyor.
     Bizans kaynaklarında adına ilk kez 787de rastlanan eserin, 1330-1331 yılında şehrin Orhan Gazi tarafından fethedilmesinin ardından vakfedilerek camiye dönüştürüldüğü biliniyor.
     681 yıl önce camiye çevrilen ve 1920li yıllardan beri ibadete kapalı olan Ayasofya Camiinde Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İznik Kaymakamlığınca 2007 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı.
     Çatısı kapatılıp minaresi yeniden yapılan, ibadete hazır hale getirilen camide, geçen yıl Kurban Bayramı namazından bu yana ibadet yapılıyor.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber İznikteki Ayasofya Camiinde 91 yıl sonra Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER