İzmit Belediyesi İmar ve Şehircilik Şube

İzmit Belediyesi İmar ve Şehircilik Şube Müdürü Erbayrak: İnşaat projelerinde yağ tutucu bulundurulması şartı Türkiyeye örnek olacak bir uygulamadır


KOCAELİ (A.A) - İzmit Belediyesi İmar ve Şehircilik Şube Müdürü Reyhan Erbayrak, İzmit Belediyesinin yağ tutucusu olmayan inşaat projelerine ruhsat vermeme kararı ile ilgili olarak, inşaat projelerinde yağ tutucu bulundurulması şartının Türkiyeye örnek olacak bir uygulama olduğunu bildirdi.
     İzmit Belediyesi İmar ve Şehircilik Şube Müdürü Reyhan Erbayrak, yaptığı açıklamada, Türkiyede ilk kez yeni yapılarda yağ tutucu zorunluluğu getiren belediye olduklarını belirterek, alınan kararın çevreye olan duyarlılıklarının bir göstergesi olduğunu kaydetti.
     Erbayrak, bilimsel araştırmaların 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini gösterdiğine dikkati çekerek, binalar, yemekhaneler, sanayi tesisleri, oto servisleri ve yıkama yerlerinden kaynaklanan yağların çevre için büyük risk oluşturduğunu vurguladı.
     Türkiyede kanalizasyon şebekelerinin atık kanalı olarak kullanıldığını dile getiren Erbayrak, Kanallar tıkanmakta, yollar kazılıp boş yere masraf yapılmaktadır. Atık su içindeki hidrojenli ve kokulu bileşikler kimyasal reaksiyona girerek sıvı yağları katılaştırıp, tıkanmalara neden oluyor. Bu uygulama sayesinde bütün bu olumsuzluklar artık son bulacak. İnşaat projelerinde yağ tutucu bulundurulması şartı Türkiyeye örnek olacak bir uygulamadır dedi.
     Erbayrak, İzmitteki uygulama ile inşaatı yapılacak her yapıda yağ tutucu tesisatı bulundurma zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak, 3 kata kadar konutlarda tesisat bulunurken 3 katın üzerindeki konutlarda yağ tutucu tesisatının da çalışır durumda olmasının aranacağını ifade etti.
    
     -Uygulama kapsamında ilk ruhsat verildi
    
     Uygulama ile ilgili olarak ilk ruhsatın verildiğini anlatan Erbayrak, Yenişehir Mahallesinde yapılacak olan otel inşaatının projesinde yağ tutucu ile ilgili düzenleme bulunuyor. Yapılan incelemede projede aranan yağ tutucu özelliği bulunduğundan ilgili firmaya gerekli ruhsatı da verdik ifadesine yer verdi.
     Erbayrak, İzmitteki yağ tutucu uygulamasının 250-500 lira arasında bir ek maliyet getirdiğini belirterek, yeni yapılan binalarda yağ tutucuların kullanılabilmesi için mutfak, duş, lavabo giderlerinin ayrı döşenmesi gerektiğini ve bu giderlere gri su borusu hattı döşenmesiyle arıtma sistemine altyapı oluşması sağlandığını anlattı.
     Şehir altyapı sistemlerinin gelecek yıllarda gri su ve diğer atık su olarak ayrılması durumunda sistemin şimdiden hazır hale getirilmiş olacağına dikkati çeken Erbayrak, şunları kaydetti: Türkiyede her yıl yaklaşık 1 buçuk milyon ton bitkisel yağ kullanıldığı ve kızartma işlemlerinden sonra 340 bin ton civarında kızartmalık atık bitkisel yağ oluşuyor. Kullanılmış kızartmalık yağlar, kanalizasyon borularının yüzde 40kının tıkanmasına, evlerde kullanılan suyun da yüzde 25inin kirletilmesine yol açıyor.
    
     Muhabir: Şahin Oktay
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber İzmit Belediyesi İmar ve Şehircilik Şube Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER