İzmirin EXPO 2020 adaylığının 3. sunumu

İzmirin EXPO 2020 adaylığının 3. sunumu -Kültür ve Turizm Bakanı Günay: -"İzmir, insanoğlunun dünyaya adım attığı o ilk çağlardan beri bir cazibe merkezi"


İZMİR (A.A) - EXPO 2020nin ev sahipliğine aday İzmir için bugün Uluslararası Sergiler Bürosunda (BIE) 3. sunum yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, her bir aday şehrin kendine has olağanüstü bir güzelliği bulunduğunu ancak İzmirin insanoğlunun dünyaya adım attığı o ilk çağlardan beri bir cazibe merkezi olduğunu söyledi.
     Defne Samyeli yönetiminde gerçekleşen sunumda konuşan Bakan Günay, "İzmirin güneşi milyon kez yükselip şehrin kadın ve erkeklerinin yüzüne ışıldadı. Güneşinin sıcaklığı, İzmirin zeytin yeşili sahillerini bereketiyle kucakladı. 3000 yıl boyunca İzmir, onlarca medeniyetin gelip geçtiği ve izini bıraktığı muhteşem bir merkez oldu" ifadelerini kullandı.
     Her bir aday şehrin kendine has olağanüstü bir güzelliği bulunduğunu ancak, İzmirin insanoğlunun dünyaya adım attığı o ilk çağlardan beri bir cazibe merkezi olduğunu dile getiren Günay, şöyle devam etti:
     "Hititler, Yunanlılar, Lidyalılar, Pesler, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar, Türkler... İzmir yükseldi, alçaldı ve yeniden yükseldi. Kendi halkıyla mutluluğun şarkılarını söyledi, kaybettiği aşklarının yasını tuttu. Cassandranın kabuslarına haykıran, Homerin titreyen sesiyle yankılandı bir zamanlar. Kendi adına inşa edilen tapınağın güzelliği karşısında tanrıça Artemisin bile utançtan yüzü kızardı. Büyük İskender sokaklarını inletti yürüyüşüyle."
     Bakan Günay, "antik dünyanın bütün belleğinin İskenderiye Kütüphanesinden sonra dünyanın en büyükleri olan Pergamum ve Celsius kütüphanelerine aktığını" belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
     "Birçok insana göre, Meryem Ana hayatının son yıllarını yaşamak için Ephesusu seçti. Aziz Johnun vahiyler kitabında bahsettiği yedi kilisenin üçü İzmirde; Ephesus, Smyrna ve Pergamum. Bu arada, yedi kilisenin yedisi de Türkiyede. Bütün bu kiliseler İzmire sürüş mesafesinde; Thyatira, Sardis, Philadelphia, Laodicea.
     Sağlık ve kaliteli yaşam, bölgenin hayatında bin yıldır baş köşede. Şifalı suların kullanımı, çamur banyosu ve psikoterapi gibi tedavi yöntemleri ilk kez antik çağların en önemli sağlık merkezlerinden biri olan Bergama (Pergamum) Asklepionunda kullanıldı. Galen, Romada imparatorlara hizmet etmeden önce, iyileştirme sanatında Pergamonda ustalaştı. Onun kaleme aldıkları 1800lü yıllarda bile tıp öğrencilerine ders olarak okutuluyordu.
     Yakın gelecekte Ephesus, Pergamon ve Birgi UNESCOnun Dünya Mirası Listesinde yerlerini alacaklar. Antik çağın bu endamlı şehirleri ve her geçen gün daha da büyüyen, gelişen modern İzmir EXPOyu karşılayacak. Daha sağlıklı bir dünya için buluşacağımız ideal bir yer.
     Türkiye hükümeti adına tüm kalbimle söz veriyorum ki, İzmir 2020 en unutulmaz EXPOlardan biri olarak hatırlanacaktır."
    
     Muhabir: Paris
     Yayıncı: Ogün Duru
<< Önceki Haber İzmirin EXPO 2020 adaylığının 3. sunumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER