İsviçrenin Valais Kantonu Emniyet Müdürünün yargılanması

İsviçrenin Valais Kantonu Emniyet Müdürünün yargılanması -Tatile geldiği Antalyadan ülkesine dönerken hava limanında tarihi değeri bulunan taş parçasıyla yakalanan İsviçreli Emniyet müdürü Christian Varone, 1 yıl 15 gün hapis ve 500


ANTALYA (A.A) - Tatile geldiği Antalyadan ülkesine dönerken hava limanında tarihi değeri bulunan taş parçasıyla yakalanan İsviçreli Emniyet Müdürü Christian Varone, 1 yıl 15 gün hapis cezası ve 500 lira adli para cezasına çarptırıldı.
     Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan Christian Varone katılmadı. Duruşmada Kültür ve Turizm Bakanlığı adına avukat Filiz Sarkaya da hazır bulundu. Varoneyi avukatları Yasemin Mataracı ve Zafer Köken temsil etti. Duruşmayı yabancı gazeteciler de izledi.
     Duruşmada, Cumhuriyet SavcıHacı Mehmet Güdül, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada savcı Güdül, Roma dönemine ait sütun başlığı mahiyetindeki mimari bir yapının köşe parçasını oluşturan kültür varlığının izinsiz olarak yurt dışına çıkarılmasına kalkışıldığını ve bu nedenle Varonenin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince cezalandırılmasını talep etti.
     Mütalaa hakkında savunması sorulan Avukat Zafer Köken ise müvekkilinin hatıra olsun diye taşı aldığını ve bu taşın Antalya Kaleiçi ile Side, Perge gibi yerlerde sıkça görüldüğünü kaydetti. Taşın kapıların önüne konulmasından başka bir işe yaramadığını öne süren Köken, müvekkilinin taşı valizinin en üstüne koyduğunu, yurt dışına tarihi eser kaçırma kastı bulunmadığını kaydetti. Köken, müvekkilinin beraat etmesi ya da en alt sınırdan ceza almasını talep etti.
     Avukat Yasemin Mataracı ise ortada bir suç olmadığını, suç olduğu var sayılsa bile teşebbüste kaldığını vurguladı. Mataracı, müvekkilinin Türk dostu olduğunu ve kendi ülkesinde politikaya atılmak üzere adaylığı bulunduğunu anlattı. Mataracı, taşın duruşmaya getirilerek mahkeme heyetince de incelenmesini talep etti. Mahkeme heyeti, bu talebi oy birliğiyle reddetti.
     Sanık avukatlarının savunmasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Christian Varoneyi Yurt dışına tarihi eser çıkarmaya teşebbüs suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası ve 500 lira adli para cezasına çarptırılmasına, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme Heyeti Başkanı Süleyman Teke, Varonenin 5 yıl süreyle denetime tabi tutulacağını, bu süre içinde kasti bir suç işlemediği belirlendiği zaman hükmün kaldırılacağını ve davanın düşürüleceğini kaydetti.
    
     -Olumlu ve beklediğimiz bir karar
    
     Varonenin avukatı Yasemin Mataracı, Varonenin iyi halinden ve kasıt unsuru olmamasından dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiğini bildirdi. Müvekkilinin 5 yıl boyunca herhangi bir suç işlemediği takdirde bu kaydın tamamen silineceğini anlatan Mataracı, Olumlu ve beklediğimiz bir karar. Temyiz etmeyi de düşünmüyoruz. Müvekkilimin bu karardan sonra herhangi bir sabıka kaydı olmayacak. Türkiyeye istediği zaman yine gelebilir. Türkiyeye karşı herhangi bir olumsuz yaklaşımı da yok dedi.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı Avukatı Filiz Sarkaya ise taşın büyük bir mimari parçanın bir köşesi olduğunu kaydetti. Eskiden tarihi eserlerin parça parça yurtdışına kaçırıldığına işaret eden Sarkaya, Bu nedenle küçük taşların bile kaçırılması suç sayılmaya başlandı. Ören yeri ve müze çevresinden alınan taşların tarihi eser olma ihtimali çok fazla. Herkes bir parça alıp götürürse Türkiyede eser kalmaz. İnsanlar bu konuda dikkatli olmalı diye konuştu.
    
     -Olayın geçmişi-
    
     Eşi Denise Varone ile Antalyaya tatile gelen İsviçrenin Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varonenun valizinden, 31 Temmuz 2012de ülkesine dönerken Antalya Havalimanındaki kontrollerde taş parçası çıkmıştı. Taşın tarihi değeri olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Varone, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
    
     Muhabir: Süleyman Elçin / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber İsviçrenin Valais Kantonu Emniyet Müdürünün yargılanması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER