Ispartaya 10 milyon liralık Gül Vadisi

Ispartaya 10 milyon liralık Gül Vadisi projesi -SDÜ tarafından hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığınca kabul edilen 10 milyon lira maliyetli Gül Vadisi Projesi kapsamında Ispartada Gül Müzesi ile Gül Araştırma Merkezi kurulacak


ISPARTA (A.A) - Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığınca kabul edilen 10 milyon lira maliyetli Gül Vadisi Projesi kapsamında Ispartada Gül Müzesi ile Gül Araştırma Merkezi kurulacak.
     Isparta Valiliği Göl Toplantı Salonunda düzenlenen Gül Vadisi projesi protokol imza törenine Isparta Valisi Memduh Oğuz, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin ile proje ortakları olan GÜLBİRLİK, Güneykent Belediyesi, Arzen Kozmetik ve Gül Sarayı Kozmetikin temsilcileri katıldı.
     Vali Oğuz, burada yaptığı konuşmada, Isparta Valiliği olarak İlim şehri Ispartaprojesi kapsamında araştırma yaparken gül ile ilgili de geniş bilgiye sahip olduklarını, araştırmada dünyada gül üretiminin 70 bin yıldır devam ettiğinin saptandığını söyledi.
     Dünya gül üretiminin yüzde 60ının Ispartada gerçekleştirildiğini hatırlatan Oğuz, Gül, dünya mahsulü ve her alanda kullanılıyor. Isparta gülün başkentidir. Dünya gül başkentinde SDÜ de durumundan vazife çıkartıp madem burası dünya gülünün başkenti, bu konuma uygun gül vadisi projesi üretelim dedi. Bu projeye birçok kurum ve kuruluş destek verdi. Projemiz Kalkınma Bakanlığınca kabul edildi. İlk defa Ispartada devlet tarafından desteklenen, SDÜ tarafından yürütülen ve BAKAnın desteği ile gerçekleştirilen bir proje yürütülüyor dedi.
    
     -Yılda 5 milyon lira gelir elde edilmesi planlanıyor-
    
     SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu da Gül Vadisi projesinin Türkiyede örnek gösterilen bir proje olduğunu söyledi. Vali Oğuzun İlim şehri Isparta konumlandırması, öz yetenekli büyüme stratejileri açısından gülün öneminin farkında olan bir BAKA Genel Sekreterinin olmasının Ispartanın geleceği açısından önemli olduğunu dile getiren İbicioğlu, Biz rüya görmüyoruz, sadece gördüğümüz rüyalarının bir kısmını artık gerçekleştiriyoruz. Gül Vadisi Projesinin temelinde Türkiyede örnek gösterilmenin ötesinde büyük bir idealizm de yatıyor diye konuştu.
     Projenin gülün marka haline getirilmesi açısından önemli olduğuna dikkati çeken İbicioğlu, projenin gül sektörünün bilgiyle buluşturulması açısından da önemli olduğunu, üniversitenin bu şekilde şehre bir katma değer oluşturacağına inandıklarını kaydetti.
     Projenin üniversitenin güney sınırları içerisindeki 137 bin metrekare alanda gerçekleştirileceğini anlatan İbicioğlu, şunları söyledi:
     Projenin başlangıç maliyeti 10 milyon 667 bin bin liradır. İlk etapta BAKA, bunun 8 milyon lirasını destek olarak sunacak. Projelerimiz içerisinde sağlık tesisleri, yap işlet devret modelleri ile gerçekleştirilecek. Proje hayata geçirildiği zaman Ispartanın ticari ve turizm açısından cazibe merkezi olmasını öngörüyoruz. Projeden önümüzdeki yıllarda yılda ortalama 5 milyon lira gelir elde etmeyi planlıyoruz.
     Konuşmaların ardından proje ortakları, Gül Vadisi ile ilgili protokolü imzaladı.
     Proje kapsamında oluşturulacak vadide Gül Müzesi ile Gül Araştırma Merkezi kurulacak, burada gül satış reyonları ve kozmetik ürünlerle ilgili bölümler yer alacak.
    
     Muhabir: Murat Yolcu
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Ispartaya 10 milyon liralık Gül Vadisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER