İş kazalarına alarmlı önlem projesi

İş kazalarına alarmlı önlem projesi -AÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde bir öğretim üyesinin geliştirdiği sesli ve titreşimli proje, işçileri kaza öncesi uyaracak -TÜBİTAK tarafından onaylanan proje sahibi Doç


ESKİŞEHİR (A.A) - Yıldız Gündoğmuş - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde bir öğretim üyesinin geliştirdiği ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından onaylanan sesli ve titreşimli uyarı sistemi projesi sayesinde iş kazalarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
     Projenin sahibi öğretim üyesi Doç. Dr. Gökhan Arslan, AA muhabirine, İnşaat Projelerinde İş Kazaları Önleme Sistemi: Şantiyelerde Kör Noktaların Engellenmesi konusundaki çalışmalarının TÜBİTAK tarafından onaylandığını söyledi.
     İş kazalarını önlemede sadece eğitimin yeterli olmadığını, iş yeri körlüğü adı verilen, insanların çalıştıkları ortama belli bir süre sonra duyarsızlaşmaları sonucunda iş kazalarının yaşanabildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Arslan, bu durumun en çok inşaat sektöründe yaşanmasından dolayı böyle bir proje geliştirdiklerini aktardı.
     Neredeyse her sabah bir iş kazası haberiyle uyanıyoruz. Bu noktada TÜBİTAK, projenin önemli olduğunu hissetti ve destek oldu. Teşekkür ederiz ifadelerini kullanan Doç. Dr. Arslan, endüstriyel inşaatlarda hayata geçirilmesi planlanan projeyle ilgili şunları kaydetti:
     İşçiler, sürekli büyük iş makinelerinin yakınında çalıştıkları ve kendilerine zarar vermediği düşüncesiyle bunu zihinlerinde tehlike noktası olmaktan çıkarıyorlar. Bizim hedefimiz, bütün tehlikeli noktaları tespit etmek, buralara radyo dalgalarını kullanarak, alıcı-verici yerleştirmek. Sahada çalışan işçilerin baretlerine, saat ya da kemerlerine takacağımız bir aygıtla tehlikeli noktalara yaklaştıkları zaman sinyal verecek bir sistem oluşturacağız. Bunun için mikro işlemciler kullanacağız. Enerjiyi güneşten elde edeceğiz. Biz insanları sadece eğitimle değil, teknik olarak da uyarmış olacağız. Böylece iş kazalarını sıfıra indirmek için çalışacağız.
    
     -Hem sesli hem de titreşimli uyarı sistemi-
    
     İşçilerin en sık karşılaştıkları kazalardan biri olan, iş makineleriyle ilgili örnek vererek, sistemi tanıtan Doç. Dr. Arslan, şöyle devam etti:
     Örneğin bir iş makinesine yaklaşma mesafesi 25 metre, işçiler zihinlerinde bunu tehlike noktasından çıkardıkları için daha yakınına yaklaşabiliyorlar. Biz bu sistemi uyguladığımızda işçi, bu iş makinesine 25 metreden kısa mesafede yaklaşırsa, aygıt sinyal vermeye başlayacak. Bu sinyali hem iş makinesini kullanan kişi hem de iş makinesine yaklaşan işçi duyuyor. Şantiye ortamı sesli olacağı için aynı zamanda titreşim sistemi de devreye girecek. Mesela 23 metrede hafif bir sinyal, bu yaklaştıkça artan bir uyarı sistemi devreye girecek ve en tehlikeli kaza mesafesi 4 metre. İşçi bu mesafeye geldiğinde ise otomatik olarak iş makinesinin ateşleme sistemi devre dışı kalacak ve çalışmayacak. Aynı şekilde, şantiyelerde en çok karşılaşılan iş kazası yüksekten düşme burada da işçinin yaklaşmaması gereken noktalara yine alıcı-verici yerleştireceğiz.
    
     -Projenin alt yapı çalışmaları tamamlandı-
    
     İnşaat sektöründeki birçok firmadan destek aldıklarını dile getiren Doç. Dr. Arslan, Sistemin hayata geçmesi için bir, iki yıla ihtiyacımız var ama sistemi çok daha kısa sürede bitirmeyi planlıyoruz. Çünkü alt yapı çalışmalarını daha önceden yaptık, ekibi kurduk diye konuştu.
     Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasının (İNTES) proje ortağı olduğunu belirten Doç. Dr. Arslan, projenin işçilerin ve işverenlerin bağlı olduğu sendikalarla birlikte yürütülmesi gerektiğini ve İNTES aracılığıyla da projenin inşaat sektöründe yaygınlaştırılacağını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber İş kazalarına alarmlı önlem projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER