Irak sınırındaki olay

Irak sınırındaki olay -Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyünde geçen yıl meydana gelen olayda yaşamını yitiren 34 kişi anıldı


DİYARBAKIR (A.A) - Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Şırnakın Uludere ilçesine bağlı Gülyazı köyünde geçen yıl meydana gelen olayda yaşamını yitiren 34 kişiyi andı.
     Bağlar ilçesi Dörtyol mevkinde bir araya gelen aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Aynanın da bulunduğu sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri buradan Koşuyolu Parkına yürümek istedi. Polis, önce yürüyüşe izinsiz olduğu gerekçesiyle müsaade etmedi. Yapılan görüşmelerin ardından grubun Koşuyolu Parkına yürümesine izin verildi.
     Park içerisindeki insan haklı anıtı önünde toplanan grup üyeleri adına hazırlanan açıklamayı Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP) İl Başkanı Nusrettin Maçin okudu. 28 Aralık 2011de 34 sivilin savaş uçakları tarafından öldürüldüğünü hatırlatan Maçin, olaydan bu yana bir yıl süre geçmesine rağmen, ilk başlarda kurulmuş heyetler dışında hiçbir şey yapılmadığını savundu.
     Olayla ilgili sivil toplum örgütleri tarafından araştırma komisyonları kurulduğunu vurgulayan Maçin, şunları söyledi:
     Mağdurlar, mağdur yakınları, görgü tanıkları ve yetkililer ile görüşüldü. Bölgenin coğrafi incelemesi yapıldı ve raporlar hazırlandı. Tarafsız heyetlerce hazırlanan raporların hepsi aynı sonuçlara varıyordu. Siviller silahsızdı ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için her zamanki gibi sınırdan geçiyorlardı. Ayrıca sınır ticareti bölgedeki askerin bilgisi dahilinde olan rutin bir iş olduğu görülmüştür.
     Bir kez daha soruyoruz katliam emrini kim verdi- Failler neden yargı önüne çıkarılmıyor- Bizler aşağıda imzası bulunan bölgenin siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları olarak yek vücut halinde dayanışma ve birlik içerisinde olacağız ve olayın peşini bırakmayacağımızı ilan ediyoruz.
     Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
    
     Muhabir: Ümit Özdal - Nail Kadırhan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Irak sınırındaki olay Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER