Iraktaki Türkmenlerle ilgili hazırlanan rapor

Iraktaki Türkmenlerle ilgili hazırlanan rapor -Kerkük Vakfı sözcüsü Mahir Nakip: Rapor Türkmenleri Irakta resmen üçüncü unsur olarak kabul eden bir manifesto niteliğinde


KAYSERİ (A.A) - Sercan Küçükşahin - Mustafa Yıldız - Irak Parlamentosunun, komisyonun Türkmenlerle ilgili hazırladığı raporu kabul ettiği bildirildi.
     Kerkük Vakfı sözcüsü Mahir Nakip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak Parlamentosunun 21 Nisandaki özel oturumunda Türkmenlerle ilgili bir komisyon kurulması, bu komisyonun Türkmenlerin durumu ile ilgili rapor hazırlaması, raporun tekrar parlamentoda oylanması kararı aldığını anımsattı.
     Hazırlanan raporun dün Irak Parlamentosunda tartışılarak kabul edildiğini belirten Nakip, Irak Türkmenlerine büyük katkılar sağlayacağına inandığı raporun, kanun kuvvetinde kararname olarak da görülebileceğini vurguladı.
     Bu gelişmeyle birlikte talep edilen haklarla ilgili kanun taslağı hazırlanıp parlamentonun kabulüne sunulmasının mümkün olacağını ifade eden Nakip, Türkmenlerin de etnik ve mezhep kimliklerinden dolayı baskı ve mezalimlere maruz kaldıkları, idam edildikleri ve zorunlu göçe tabii tutuldukları, köy, mahalle, kasaba ve şehirlerinin yıktırıldığı, arazi, mal ve mülklerine el konulduğunun raporla kabul edildiğini söyledi.
    
     -Türkmenlerin üçüncü unsur olduğu kabul edildi
    
     Bu raporla birlikte Türkmenlerin Araplar ve Kürtlerden sonra üçüncü ana unsur olduklarının kabul edildiğine dikkati çeken Nakip, şunları kaydetti:
     Bu raporla Türkmenlerin tüm siyasal, idari, kültürel, eğitim hakları güvence altına alınmıştır. Raporda, federal bölge olarak düzenlenmeyen illerde, yerel yönetimlerde, haklarını kullanmalarını sağlayacak gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu amaçla Türkmen İşleri Yüksek Kurulu kurulacak, federal bütçeden ödenek tahsis edilecek. Ayrıca Türkmenlerin gasp edilen arazileri iade edilecek, silahlı kuvvetler, güvenlik teşkilatları ve bütün bakanlıklarda temsil edilecek. Polis, kara ve hava harp okullarından Türkmenlere kontenjan ayrılacak. Ayrıca yurt dışında da devlet hesabına okumaları mümkün olacak. Telafer şehrinin mağduriyetleri giderilecek ve bunun için bir bütçe tahsis edilecek. Türkmen halkının yaşadığı bölgelerde demografik yapıyı değiştirecek kararların alınmaması ve uygulanmaması için önlemler alınacak. Türkmenlerin varlıklarının korunması ve devamı yasal düzenlemelerle güvence altına alınacak. Bu düzenlemeye göre Türkmen halkı, kamu ve özelde kendi dili ve ona uygun harfleri kullanma hak ve özgürlüğüne sahip. Türkmenlerin yoğunlukta yaşadığı şehir ve bölgelerde Türkmenlerden Federal Polis Teşkilatına bağlı birlikler kurulması artık mümkün olacak. Rapor Türkmenleri Irakta resmen üçüncü unsur olarak kabul eden bir manifesto niteliğinde.
    
     -Asıl iş bundan sonra
    
     Raporun parlamentoda kabul edilmesinin önemli olduğunu ancak bundan sonra ciddi adımların atılması gerektiğini vurgulayan Nakip, şunları söyledi:
     Bu metin ve sevindirici kazanımdan sonra Türkmenlerin önünde çok geniş bir kapı açılmıştır. Derç edilen bütün bu müktesebatla ilgili konular tek tek ele alınacak ve kanunlaştırılması için taslak hazırlanması gerekecek. Bu konuda bütün hukukçularımızı ve alanlarında uzman aydınlarımızı hizmete çağırmamız gerekmekte. Bu parlamento döneminde bütün bu kanunları hazırlamak ve parlamentodan geçirmek için ele ele vermeliyiz, siyasetçilerimize destek olmalıyız. Parlamentoda bulunan Şii, Sünni ve Kürt grupları ile iyi ilişkiler kurarak bu taslaklara olumlu oy vermelerini sağlamalıyız.
    
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Iraktaki Türkmenlerle ilgili hazırlanan rapor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER