Iraka ihracat yapan firmalar

Iraka ihracat yapan firmalar -Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Can: -Kuzey Irakın dünyaya açılan tek kapısı Türkiye. ihracatçılarımız bu ülkeye gönderdiği ürünlere dikkat etsin


GAZİANTEP (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habib Can, kuzey Irakın dünyaya açılan tek kapısının Türkiye olduğunu ifade ederek, ihracatçıların bu ülkeye gönderdiği ürünlere dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
     Güneydoğu İhracatçı Birliklerinden (GAİB) yapılan açıklamaya göre, Gaziantepten, Iraka ihracat yapan firmaların sorunları masaya yatırıldı.
     Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habib Can, GAİBte gerçekleştirilen toplantıda, Kuzey Irakın geldiği noktaya dikkati çekti.
     Kuzey Irakın eskisi gibi olmadığını, petrolle zenginleştiğini ve tüm dünyayla ithalat, ihracat yapar hale geldiğini kaydeden Can, şöyle devam etti:
     Ancak Kuzey Irakın tek çıkış kapısı Türkiye. Onun için biz Türkiye olarak ve siz bölge ihracatçıları olarak, bu ülkeye yapacağınız ihraç ürünlerine çok dikkat etmek zorundasınız. Kuzey Irakın dünyaya açılan tek kapısı Türkiye, ihracatçılarımız bu ülkeye gönderdiği ürünlere dikkat etsin. İhraç ürünlerinin istenilen kıstaslara uymaması ve ürünlerin geri dönmesi halinde zararı biz görürüz. Şu anda Kuzey Irak ihracatçılar açısından çok önemli ihracat merkezi. Yani sizin açınızdan orası altın yumurtlayan bir tavuk. Eğer gerekli şartlara uymayan ürünler gönderirseniz ve o ürünler geri dönerse altın yumurtlayan tavuğu kesmiş olursunuz.
    
     -Dünya bölgeye önem veriyor-
    
     Kuzey Irakın şu anda tüketici konumunda olduğunu anımsatan Can, tüm dünyanın gözünün de bu bölgede olduğunu ifade etti.
     Örneğin, Avustralyadan Türkiyeye direkt uçak bulunmazken, Kuzey Iraka direkt uçuşlar yapılıyor. Bu da gösteriyor ki, dünya bölgeye çok büyük önem veriyor değerlendirmesinde bulunan Can, şunları kaydetti:
     Kuzey Iraka ihracat yapan firmalar 1 Mart 2013ten itibaren sağlık sertifikası almak zorundalar. Bu sertifika aslında 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girecekti ancak yaptığımız görüşmeler sonrası süreyi 1 Marta kadar uzattık. Ama 1 Mart itibarıyla sağlık sertifikası düzenlenmemiş ürünlerin ihracatına izin verilmeyecek.
     GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz da ihracatçıları her konuda bilgilendirdiklerini belirtti. Sahip oldukları teknoloji ve nitelikli personelle üyelerinin her türlü soru ve sorununa anında çözüm ürettiklerini belirten Çıkmaz, 2023 ihracat hedeflerinin yakalanabilmesi için her türlü çalışmayı büyük bir titizlikle yürüttüklerini vurguladı.
     Toplantı sonunda ihracatçılar merak ettikleri konular ve karşılaştıkları sorunlar hakkında sorular yöneltti.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Iraka ihracat yapan firmalar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER