İnternet Haftası

İnternet Haftası -TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Ünüvar: -"Bilişim ve internet, fırsatlarla birlikte sakıncaları da beraberinde getirdi"


ADANA (A.A) - AK Parti Adana Milletvekili, TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, bilişim ve internetin fırsatlarla birlikte sakıncaları da beraberinde getirdiğini belirtti.
     Ünüvar, 8-21 Nisan İnternet Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında, binlerce yıllık tarihsel akışın sadece son yüzyılına sığan teknolojik gelişmelerin, sanayi çağını geride bıraktığını ve dünyanın bilgi çağına hızla girdiğini vurguladı.
     Dünyanın bireysel, toplumsal ve yönetsel her alanda bilgi ve iletişim teknolojilerinden fazlasıyla faydalandığını anlatan Ünüvar, 1969 yılında ABD Savunma Bakanlığı ile başlayan internet çalışmalarının 1989da halka açılmasıyla, 1990 yılında ilk defa ticari anlamda internetin kullanılmaya başlandığını hatırlattı.
     Türkiyenin de 20 yıl önce 12 Nisanda ilk defa internet kavramıyla tanıştığını dile getiren Ünüvar, şunları kaydetti:
     "İlk defa ODTÜ laboratuvarlarında yeni kurulan internet sitelerine bağlanmaya çalışıldı. İnternet daha sonra üniversiteler arasında yaygınlaştı. 1990lı yıllarda yoğun bilgi paylaşımı işi gerçekleştirilirken veri/bilgi ağı halindeydi. 2000li yıllarda sosyal ağlar, multimedya paylaşım platformları ile insanlar arasında iletişim ve paylaşımları arttırdığı için insanların ağı ve son olarak günümüzde de bilgisayarlarla birlikte bir çok başka cihazların bu ağlara dahil olması ile her şeyin ağı haline geldi."
     Günümüzde Türkiyenin fiber optik sistemlerle Asyadan Avrupaya veri geçişini sağlayacak merkez olma projeleriyle gündeme geldiğini belirten Ünüvar, "Bilişim ve internet fırsatlarla birlikte sakıncaları da beraberinde getirdi. Bu sebepten internet fırsat penceresinden bakıldığında büyük bir fırsat, risk penceresinden bakıldığında ise risk olarak görülmektedir" ifadelerini kullandı.
     İnternetin Türkiye ve dünya için artık vazgeçilmez bir kavram olduğuna değinen Ünüvar, hayatın her alanında internetin kullanıldığını, internetin ve bilişimin hızlı gelişmeleri sonucu sağlık, eğitim, bireysel, toplumsal, yönetsel ve ekonomik perspektiflerinin incelenmesi ve bahse konu boyutlarının karar vericilerin gündemine alınması için TBMM çatısı altında 2012 yılında araştırma komisyonu kurulduğunu anımsattı.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Tevfik Işık

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER