İmamlar hutbeye kılıçla çıkıyor

İmamlar hutbeye kılıçla çıkıyor -650 yıl önce padişahların Eski Camide kılıç kuşanarak tahta çıkış geleneğini, Edirnede imamlar cuma ve bayram hutbelerinde kılıç kuşanarak sürdürüyor


EDİRNE (A.A) - 650 yıl önce padişahların Eski Camide kılıç kuşanarak tahta çıkış geleneğini, Edirnede imamlar cuma ve bayram hutbelerininde kılıç kuşanarak sürdürüyor.
     Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kılıç kuşanarak hutbe okuma geleneğinin Osmanlı Devleti Padişahları dönemine dayandığını söyledi.
     Kılıçlı hutbe okunmasıyla Edirnenin kılıçla fethedildiğinin göstergesi olduğunu belirten Atalay, Tarihimizde yer alan bu gelenek, Selatin camilerinde yapılır. Sultanlar fethi yaptıktan sonra ya da önce fethin sembolü olarak hutbeye çıkar ve namazı kıldırır. Ayrıca, bu gelenek gayrimüslimlerin olduğu yerlerin kılıçla fethedilerek Müslümanlara geçtiğinin göstergesidir diye konuştu.
     Eski Cami İmam hatibi Nurettin Bulut da yaptığı açıklamada, Edirnenin Türkler tarafından kılıçla fethedilmesi ve padişahların Eski Camide kılıç kuşanarak tahta çıkışları dolayısıyla, minberde kılıç kuşanarak hutbenin okutulması geleneğinin sürdürüldüğünü söyledi.
     Rivayete göre, Fatih Sultan Mehmet Hanın İstanbulu fethinden önce Eski Camide kılıçla hutbe okuduğunu belirten Bulut, İstanbulun fethi Edirneden başlar. Ayrıca Hz. Muhammed de bu uygulamayı yaparmış. Peygamberimiz sefere çıkmadan önce yanındaki yay ve ok ile hutbeye çıkarmış diye konuştu.
     Eski Camide yaklaşık 650 yıldır kılıçla hutbe okunması geleneğinin sürdürüldüğünü belirten Bulut, kılıçla çıkılan minberden, yine kılıçla inildiğini belirtti.
     Bulut, 650 yıllık gelenek çerçevesinde bugün de Cuma hutbesini kılıç kuşanarak verdi. Bulut, hutbede yaptığı konuşmada ramazan ayının birlik ve beraberliği beraberinde getirdiğini söyledi.
    
     -Orijinal kılıç müzede-
    
     Bulut, önceki yıllarda II. Ahmet ve II. Mustafanın kılıç kuşanma törenlerinde kullanılan orijinal kılıçla hutbe verildiğini, kılıcın Edirne Vakıflar Müzesine alınmasıyla orijinalının kopyası olan maket kılıçla hutbelerin verildiğini bildirdi.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı - Cihan Demirci / Hakan Şahin
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber İmamlar hutbeye kılıçla çıkıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER