İlaçların kullanım süreleri

İlaçların kullanım süreleri -Çağdaş Eczacılar Derneği İzmir Şube Başkanı Budak: İlaçların son kullanma tarihleri, sadece üreticilerin talepleriyle değil, bilimsel yöntemlerle belirlenmelidir Son kullanım süreleri nedeniyle milli


İZMİR (A.A) - Çağdaş Eczacılar Derneği İzmir Şube Başkanı Levent Budak, Türkiyede kullanıma sunulan ilaçların son kullanım sürelerinin, sadece üreticilerin talepleriyle değil, bilimsel yöntemlerle belirlenmesi gerektiğini söyledi.
     Budak, düzenlediği basın toplantısında, Türkiyede ve dünyada her yıl milyonlarca liralık ilacın son kullanma tarihi dolduğu için çöpe atıldığını, ilaç israfının çevresel zarar ile ekonomik kayıplara yol açtığını belirtti.
     İlaç miadının, üreticilerin talepleri doğrultusunda devlet kurumları ve ilgili bakanlıklar tarafından onaylandığını ifade eden Budak, Son yıllarda ilaçların kullanım süreleri genelde 5 yılla, şimdilerde ise 2 yılla sınırlandı. Kısalan süre nedeniyle üretilen ilaçların bir kısmı kullanılmadan çöpe atılmak zorunda kalındı dedi.
     Düşen kullanım sürelerinin, ilaçta tasarrufu ön plana çıkaran hükümet politikaları ile çeliştiğini vurgulayan Budak, şöyle konuştu:
     Türkiyede 1 yıllık reçeteli ilaç bütçesi son 3 senedir 15 milyar lira olarak belirlendi. Vatandaşların kendi cebinden aldığı ilaçlar, bu bütçenin dışında. Son kullanım süreleri nedeniyle milli servet kaybı yaşanıyor. ABDde yapılan araştırmalar, örneklenen yüzden fazla ilacın yüzde 90ının son kullanma tarihlerinden 15 yıl, hatta 40 yıl sonra bile etkin, güvenilir ve stabil olduğunu gösterdi.
     Ülkemizde de domuz gribi salgını sürecinde Sağlık Bakanlığı onayı ile grip tedavisinde kullanılmak üzere üretilen ve o gün itibari ile miadı dolmuş bir ilacın raf ömrünün pandemik stoklarla sınırlı kalmak kaydıyla 2 yıl daha uzatıldığı ilan edildi. Sağlık Bakanlığını göreve davet ediyoruz. İlaçların son kullanma tarihleri, sadece üreticilerin talepleriyle değil, bilimsel yöntemlerle belirlenmelidir. Bu araştırmaları yapacak eczacılık fakülteleri, akademisyenler ve araştırma birimleri mevcuttur.
     Gelişmiş ülkelerde ilaçların imhasının, çevreye zarar vermeden üretici firmalarca gerçekleştirildiğini bildiren Budak, Türkiyede ilaç imhasının üretici firmalar tarafından üstlenilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber İlaçların kullanım süreleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER