İl Genel Meclisinin sema duyarlılığı

İl Genel Meclisinin sema duyarlılığı


KONYA (A.A) - Konya İl Genel Meclisi, dünyanın ünlü şarap markalarından birinin İstanbulda gerçekleştirdiği tanıtım toplantısında, şarap ikramı eşliğinde sema gösterisi yapılmasına tepki gösterdi.
     İl Genel Meclisi toplantısında gündem dışı söz alan Karatay İl Genel Meclisi Üyesi Erol Küçükbakırcı, 2008 yılında 7 meclis üyesiyle birlikte hazırladıkları bir rapor üzerine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay imzasıyla Mevlevilik ve Sema Törenleri Hakkında yayınlanan genelgede, Mevlanayı anma törenlerinin uygun mekan ve şartlarda yapılacağının hüküm altına alındığını anımsattı.
     Buna rağmen genelgeye aykırı gösterilerin yapıldığına işaret eden Küçükbakırcı, son olarak ulusal basında da yer alan şarap firmasının şarap eşliğinde sema gösterisi düzenlemesine sert tepki gösterdi.
     Küçükbakırcı, şunları kaydetti:
     Dünyanın dört bir yanından gelen misafirler ile Türk davetlilerin Ortaköydeki Esma Sultan Yalısında ağırlandığı toplantıda, mahsul pembe şarap olunca mekan pembe ağırlıklı, rengarenk ışıkların oynaştığı yer haline getirilmiş. Ortasına şarap şişelerinin dizildiği salonda aniden beliren, gecenin harmonisine uygun pembe tennureli semazen sema yapmaya başlamış ve ne yazık ki semazen ortalıkta döndükçe bu harikulade görüntü yudumlanan şampanyanın da sayesinde misafirleri mest etmiş. Yabancı davetliler İstanbula hayran olmuşlar... Böylesine dinden, imandan, ibadetten bihaber reklam şarlatanlarının değerlerimizi, kültürümüzü, inancımızı ayaklar altına alması bizleri son derece üzmüştür. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve ilgili kurumlarımızın genelgeye uymayanlar hakkında gerekeni yapacağını umuyor, edep yahu diyorum.
     Sema gibi bir değerin, şampanya ile bir araya getirilmesinin son derece üzücü olduğunu dile getiren Konya İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi de bu tür mekanlarda sema yapılmasına karşı olduklarını bildirdi.
     Semanın bir tiyatro gösterisi olmadığını dile getiren Selvi, Özellikle içkili ortamlarda yapılan sema gösterileri Hazreti Mevlanaya büyük saygısızlıktır dedi.
    
     Muhabir : Ayşe Şensoy
     Yayıncı : Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber İl Genel Meclisinin sema duyarlılığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER