İHD Siirt Şube Başkanı Aydın:

İHD Siirt Şube Başkanı Aydın: Hak ihlallerini ortadan kaldıracak tek güç barıştır


SİİRT (A.A) - İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt Şube Başkanı Vetha Aydın, Hak ihlallerini ortadan kaldıracak tek güç barıştır dedi.
     Aydın, dernek binasında düzenlenen basın toplantısında il genelinde meydana gelen hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı.
     Raporda cezaevlerinde yaşanan sorunlar ile kişi güvenliği, düşünce, ifade, örgütlenme özgürlüğü ve kadın ile çocuklara yönelik ihlallerin yer aldığını ifade eden Aydın, bu ihlallerin geçen yıl da yaşandığını savundu.
     Aydın, çok kritik bir süreçten geçildiğini belirterek şöyle dedi:
     30 yılı aşkın süredir bölgede yaşanan çatışmalı ortam hepimizin yüreğini kanatmış, göz pınarlarımızın kurumasına, vicdanımızdan her dakika bir şeylerin kopup gitmesine neden olmuştur. Sözüne ettiğimiz ihlaller Kürt sorununun demokratik çözümü olmadığı sürece hep önümüze gelecek olan ihlallerdir. Bu ihlallerin son bulması ancak ve ancak Kürt sorunun demokratik çözümü ve barışın sağlanmasıyla mümkündür. Son günlerde İmralıda başlatılan barış görüşmeleri bizleri bir nebze de olsa sevindirmiştir. Bizler için barışa giden yolun ilk adımıdır. Bu sürecin sekteye uğramaması için barıştan, demokrasiden, özgürlüklerden ve insan haklarından yana olan herkesin bu konuya karşı duyarlı olması ve gereken katkıyı sunması gerektiği kanısındayız. Bölgemizde süren bu savaşı ve yaşanan hak ihlallerini ortadan kaldıracak tek güç barıştır. Barış insanlığın olmazsa olmazıdır.
     Aydın, hazırladıkları raporda geçen yıl bin 364 hak ihlali meydana geldiğine yer verdiklerini ifade ederek, Bu ihlallerden 150si yardım için İHDye başvurdu. Bu ihlallerin 13ü çatışma, 6sı intihar ve intihara teşebbüs, 312si gözaltı, 252si mülkiyet hakkının ihlali, 233ü cezaevindeki açlık grevi, 212si cezaevindeki nakiller olarak gerçekleşti. İhlaller arasında bir ajanlık teklifi ve bir de vicdani ret yer alıyor dedi.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen / Sema Kaplan
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber İHD Siirt Şube Başkanı Aydın: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER