Iğdır Ziraat Odası Başkanı Turgay Akçay:

Iğdır Ziraat Odası Başkanı Turgay Akçay: Yaşanan kuraklık sebebiyle ot ve saman ithal ediyoruz, bu durumun azda olsa kuraklıkla alakalı olduğunu söyleyebiliriz


IĞDIR (A.A) - Iğdır Ziraat Odası Başkanı Turgay Akçay, Yaşanan kuraklık sebebiyle ot ve saman ithal ediyoruz, bu durumun azda olsa kuraklıkla alakalı olduğunu söyleyebiliriz dedi.
     Yaz aylarında ABDde yaşanan ve son 50 yılın en şiddetli kuraklığı nedeniyle gıda fiyatlarında meydana gelen artış ve ülkemizde yaşanan kuraklık sebebiyle ülkemizi ve dünyayı büyük risklerin bekleyeceğini savundu.
     Iğdır Ziraat Odası Başkanı Turgay Akçay yaptığı yazılı açıklamada, Türkiyede Atatürkün ölümünden sonra uygulanan yanlış tarım politikaları neticesinde Türkiyenin tarım sektöründe ihracatçı konumundan sıyrılıp ithalatcı konumuna geldiğini iddia etti
     Tarımdaki son durumun iç açıcı olmadığının altını çizen Akçay şu şekilde konuştu:
     Yaşanan kuraklık sebebiyle ot ve saman ithal ediyoruz. Bu durumun azda olsa kuraklıkla alakalı olduğunu söyleyebiliriz. Ama ülkemizin bir çok yerinde su bekleyen bereketli olavlar var. Bir an önce tarıma yeterli kaynak ayrılarak bu alanların da sulanması lazım. Türkiyenin namus bildiği ve canından öte gördüğü arazilerinin ne yazık ki sadece yüzde 50-60ını sulayabiliyoruz. Geri kalan topraklarında kuru tarım yapılıyor. Türkiye yükseltisi fazla olan bir ülke olduğu için çoğu bölgelerimizde suyu ne yazı ki barajlarla götürmek maddi bakımda oldukca külfetli olabilir ama kazılacak su kuyularıyla ve bu kuyuların elektriklerinin daha düşük ücretle belirlenmesiyle ülkemizin tüm taprakları suya kavuşur. Kuraklık 2008de de yaşandı ve bundan sonrada yaşanacaktır. Yeter ki Türkiye boşa akan sularını, su bekleyen tarım arazilerimizle buluştura bilsin.
     Akçay, Su akar Türk bakar sözünü, su akar Türk baraj yapar sulama kanalları yapar gerekirse siyasi bir güç olarak kullanır şeklinde olması gerekir. Bu işin yetişmiş elamanları mühendisleri var. Yeter ki kaynak ayrılırsın, o suyu boşa akıtmamalıyız ve her damlasını kullanırız şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Iğdır
     Yayıncı: Hasan Özkal
<< Önceki Haber Iğdır Ziraat Odası Başkanı Turgay Akçay: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER