İçişleri Bakanı Güler, Nusaybinde

İçişleri Bakanı Güler, Nusaybinde -Türkiyenin Suriyeli kardeşlerine yaptığı yardımı hiç bir devlet, Birleşmiş Milletler dahi kimse yapmadı


MARDİN (A.A) - İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiyenin Suriyeli kardeşlerine yaptığı yardımı hiçbir devletin, Birleşmiş Milletlerin dahi kimsenin yapmadığını söyledi.
     Beraberinde Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Mardin Valisi Turhan Ayvaz ve AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ ile helikopterle Nusaybin İlçe Jandarma Komutanlığına, ardından karayoluyla Hükümet Konağına gelen Bakan Güler, Kaymakam Murat Girgin ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.
     Kaymakam Girgini makamında ziyaret eden Bakan Güler, Nusaybinin kendileri için çok önemli olduğunu belirtti.
     Suriyede yaşanan olayları değerlendiren Bakan Güler, 2 yıl aradan sonra ilk defa insani yardımlar için açılan Nusaybin Sınır Kapısının önemli olduğunu aktardı.
     Kızılay üzerinden insani, Başbakanlık üzerinden de nakdi yardımları ulaştırdıklarını, şu anda Mardinde de çok büyük bir kampanya sürdürüldüğünü belirten Güler, Türkiyede çok büyük bir kampanyanın bulunduğunu, Valiliğin ve Kaymakamlığın kontrolünde, Kızılayın koordinesinde ayni yardımları Nusaybin Sınır Kapısından ulaştırılması gereken yerlere ulaştırdıklarını anlattı.
     Evvelsi gün bize böyle bir müracaat oldu. O müracaatı da yerine getirdik. Usul dairesinde olmak kaydıyla bütün yardımlara elbetteki sıcak bakıyoruz. Dünkü rakam itibarıyla sadece kamplarımızda 177 bin, dışarıda da kamp dışında da 70-80 bin insanımızı düşünürsek neredeyse 250-260 bine yaklaşan Suriyeli kardeşimiz bizim şefkat kucağımızdadır diyen Güler, her geçen gün de bu sayının artığını dile getirdi.
     Bakan Güler, şöyle konuştu:
     O kardeşlerimize götürülecek her türlü insani yardıma Türkiye Cumhuriyeti izin verdi, fırsat verdi. Türkiyenin yaptığı yardımı hiç bir devlet, Birleşmiş Milletler dahi kimse yapmadı. Oradaki insanları biz kardeşlerimiz, dindaşlarımız olarak görüyoruz. Bir komşuluk hukukunun gerektirdiği, üzerimize düşen insani görevi yapıyoruz. Suriyedeki iş inşallah normale dönecek. Bizim oradaki etkinliğimiz, ticari münasebetlerimiz, kardeşliğimiz mutlaka sürecek.
     Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından ilçede yapılan yeni sınır kapısına da değinen Bakan Güler, kapının Kamışlı tarafından şu ana kadar herhangi bir çalışmanın olmadığını bildirdi.
     Türkiyenin en modern kapısının Nusaybine yapıldığını belirten Güler, Nusaybin tarafındaki gümrüğü bitirdiklerini, TOBBun karşı taraftaki gümrüğü de yapmaya hazır olduğunu aktardı.
     Yeni Nusaybin Gümrük Kapısı karşısında bulunan Kamışlıdaki Gümrük binaları ve yolunu da biz yapacağız. Suriyenin normale dönmesini bekliyoruz diyen Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Hatta Iraka doğru giden bir yol var. O yolu da yapacağız. Bu vesileyle o araç nakilleri konusunda çok yüklü gelen masraftan da vatandaşı kurtaracağız. Çünkü Kuzey Irak bölgesinde malınızı ancak bir firmaya devrederek geçebiliyorsunuz. O da çok büyük bir nakliye masrafı getiriyor. İnşallah Suriyede gündem normalleşir ve biz bu kapıyı da faaliyete koyarız
     Kaymakam Girgin, Bakan Gülere duvar saati, Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahsun Özmen de plaket verdi.
     Bakan Güler, daha sonra AK Parti İlçe Başkanı Osman Doğruyu ziyaret etti. İlçe teşkilatı binası önünde toplanan vatandaşlara seslenen Güler, Nusaybin sorunlarını en yakın zamanda çözmek için çaba göstereceğini vurguladı.
     Esnafı ziyaret eden Güler, Aydınlar Tesislerinde de kanaat önderleriyle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.
    
     Muhabir: Arif Altunkaynak / Necdet Doğruyol / Nurten Aslan
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber İçişleri Bakanı Güler, Nusaybinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER