Hurda otomobillerle buz kristali oluşturacak

Hurda otomobillerle buz kristali oluşturacak -Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kavukçu, sanata ve soğuğa dikkati çekmek için hurda otomobilleri üst üste sıralayarak, ilginç bir tasarım geliştirdi


ERZURUM (A.A) - Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kavukçu, sanata ve soğuğa dikkati çekmek için hurda otomobilleri kullanarak ilginç bir tasarım geliştirdi.
     Kavukçu, Güzel Sanatlar Fakültesi yanında, 15 kişilik ekiple hurda otomobilleri 10 metre yüksekliğindeki demir çubuğa vinç yardımıyla astı. İlginç bir tasarım ortaya koymayı hedefleyen Kavukçu, çalışması kapsamında soğuk havada su yardımıyla otomobillerden buz kristali oluşturacak.
     Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kavukçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurumun doğasına uygun, bölgenin iklim şartlarıyla ilişkili olarak geometrik yapılardan küpü ele alarak, küpün içerisine hurda otomobilleri yerleştirdiğini söyledi.
     Konunun sadece araç değil, doğanın kendi temel yapı elemanlarından biri olan buzla bütünleştirdiğini vurgulayan Kavukçu, Çalışmaların ilk aşamasını yapıyoruz. İkinci aşamada bu otomobillerin üzerine buz yükleyeceğiz. Küpün varlığı daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacak, araçlar buz içerisinde kimi zaman kaybolacak kimi zaman ortaya çıkacak. Çok yoğun bir buz kütlesi oluşturma peşindeyiz dedi.
     Geçen yıl, Mevsimler ve Biçimler konulu bir çalışma yaptığını anlatan Kavukçu, şunları kaydetti:
     Onun devamı niteliğinde bir çalışma yaptım. Bu çalışmamızı yaklaşık 10 gündür sürdürüyoruz. Öğrencileri ve üniversite personeli de destek oldu. Üniversitenin imkanlarını kullanıyoruz, değilse zor ve maliyeti çok yüksek olurdu. İki, üç gün sonra buz yükleyeceğiz. Geceleri sabaha kadar öğrencilerimle birlikte su sıkarak, her gün değişen, dönüşen bir yapı oluşturacağız. Her gece su sıkıyoruz. Belli oranlarda buzlanmalar, buz kristalleri oluşuyor. Bazen fırtınada kırılmalar, dökülmeler olabiliyor. Suyla kırılan yapı yeniden şekilleniyor.
     Eserin 10 metre yüksekliğinde olduğunu vurgulayan Kavukçu, 6 araç kullandık. 4ünü hurdacılardan kiraladım 2sini ise üniversite yönetimi temin etti. Kendime dönük bir kompozisyon yapmaya çalıştık. Asıl varmak istediğim nokta buz kristalleriyle ilişkilendirip, yeni bir yorum yeni bir anlamsallık kazandırmaktır diye konuştu.
     Çalışma tamamlanmadan bile ilginin yoğun olduğunu vurgulayan Kavukçu, sanata ve bölgenin iklimine dikkati çekmek için 15 kişilik ekiple çalışma yaptıklarını belirterek, insanların keyif alabilecekleri, daha sıcak iletişim kurabilecekleri bir eser ortaya koyacaklarını ifade etti.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Hurda otomobillerle buz kristali oluşturacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER