Hıdrellez, Kütahyada 6 Mayısta kutlanacak

Hıdrellez, Kütahyada 6 Mayısta kutlanacak -Kütahya Kalesinde, kentin fethinin 938inci yıl dönümü dolayısıyla da etkinlik yapılacak


KÜTAHYA (A.A) - Tarihi Kütahya Kalesinde, Hıdrellez Kültür ve Bahar Bayramı ile kentin Anadolu Selçuklu Devleti tarafından fethinin 938inci yıl dönümü dolayısıyla etkinlik yapılacak.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, yaptığı yazılı açıklamada, Hıdrellezin Türk dünyasında bilinen mevsimlik bayramlardan biri olduğunu bildirdi.
     Hıdrellezin, Hızır ve İlyas Peygamberin yeryüzünde buluştukları gün olduğuna inanıldığını anımsatan Yeldemez, şunları kaydetti:
     Anadolunun bazı yerlerinde Hıdrellez günü yapılan dua ve isteklerin kabul olması için sadaka verme, oruç tutma ve kurban kesme adeti vardır. Hıdrellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında yapılmaktadır. Anadoluda hala görkemli törenlerle kutlanan Hıdrellez Bayramı, insanlık tarihinde çok eski zamanlardan beri kutlanmaktadır. Farklı zamanlarda, farklı isimler altında kutlansa da Hıdrellez motiflerine pek çok yerde rastlamak mümkündür. İlimizde çeşitli etkinlerle kutlanan bu günde aynı zamanda Kütahyanın fethi gerçekleşmiştir. Bu yıl Kütahyanın fethinin 938inci yıl dönümüdür. Kütahya, Anadolu Selçuklu Devletini kuran Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından 1075te Hıdrellez günü fethedilmiştir.
     Yeldemez, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kütahya Belediyesince organize edilen Hıdrellez ve fetih yıl dönümü etkinliğinin, 6 Mayısta tarihi Kütahya Kalesinde gerçekleştirileceğini duyurarak, etkinliğe tüm vatandaşları davet etti.
     (SDT-MRS)
<< Önceki Haber Hıdrellez, Kütahyada 6 Mayısta kutlanacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER