Hazırgiyim ihracatçıları Şanlıurfada OSB kuruyor

Hazırgiyim ihracatçıları Şanlıurfada OSB kuruyor -İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Tanrıverdi: Teşvikler önemli fırsatlar sunuyor. Şanlıurfada 360 dönüm alanda kuracağımız Hazır Giyim Organize Sanayi


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yatırımcılardan gelen talep üzerine, Yeni Teşvik Paketinde 6. bölgede yer alan Şanlıurfada Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB)kurulması kararı aldıklarını bildirdi.
     Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6. bölge teşviklerinin emek yoğun başta olmak üzere tüm sektörler için cazip imkanlar sunduğunu söyledi. Hazırgiyim sektöründe faaliyet gösteren yatırımcılardan gelen talepler üzerine Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğüyle birlikte çalışma başlattıklarını kaydeden Tanrıverdi, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi içinde 360 dönüm bir yer ayrıldı. Burada Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi kuruyoruz. Gerekli resmi izinler alındı. Şu anda parselizasyonu yapılıyor. Burada kümelenme modelinde bir üretim yapmayı planlıyoruz dedi.
     Hikmet Tanrıverdi, Şanlıurfada organize sanayi bölgesi kurmalarında en büyük etkenin 6. bölge teşvikleri olduğunu kaydetti. Maliyetleri düşürme adına 6. bölgenin önemli fırsatlar sunduğunu anlatan Tanrıverdi, HOSABda küçük, orta ve büyük yatırıma uygun parselizasyonların bulunacağını ifade etti. Bölge için hazırlanan projede yemekhane, kreş, sağlık gibi hizmetlerin ortak alanda verilmesinin planlandığını anlatan Tanrıverdi, binalar dahil her türlü altyapıyı hazır olarak yatırımcıya sunacaklarını kaydederek, şunları söyledi:
     Fabrika binalarını bir yatırımcıya yaptırmak istiyoruz. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) veya özel sektör fark etmez. TOKİye bu konuda bir talepte bulunduk. Buraya gelen yatırımcının kira öder gibi bir sistemle uzun vadeli fabrika sahibi olmasını amaçlıyoruz. Yatırımcı makine ve teçhizatını getirip üretime başlayacak.
     Tanrıverdi, HOSABde bu yılın sonuna kadar fabrika binalarını yapım aşamasına gelmeyi planladıklarını kaydetti. 1,5 ile 2 yıl içinde bölgede üretimin başlamasını amaçladıklarını vurgulayan Hikmet Tanrıverdi, öngörülen yatırımla 5 binden fazla kişinin istihdam edileceğini dile getirdi. Tanrıverdi, Burada hazırgiyim üretiminde bir kümelenme olmasını istiyoruz. Şu anda çok büyük talep alıyoruz. Burayı bir model olarak başlatmak istiyoruz. Tutarsa gelecek talebe göre diğer illerde de yeni OSBler kurabiliriz dedi.
    
     -Teşvikler yatırımcıyı 6. bölgeye çekiyor-
    
     Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler ise 6. bölgeye verilen teşviklerin tekstil ve konfeksiyon yatırımcısını çekmeye başladığını söyledi.
     Geçen ay Ekonomi Bakanlığından bir heyetle bölgede yaptıkları incelemede, yatırımcıların bireysel arsa aldığına şahit olduklarını kaydeden Kızılgüneşler, Bizim sektörde 6. bölgeye gidip daha fazla işçi çalıştırarak işleri orada yapmak gibi bir düşünce var. Bu amaçla, Diyarbakır, Batman, Bismil, Van, Muş, Urfa, Siirtte arsa alan yatırımcılar var. Dikim, kesim, kalite kontrol gibi bizim en çok işçi çalıştırdığımız alanları buraya kaydırmak isteyen yatırımcılar var. 6. bölge bu konuda fırsatlar sunuyor diye konuştu.
    
     -Her evde dikiş makinesi ve çeyiz yapma geleneği önemli bir altyapı-
    
     Kızılgüneşler, teşvikte 6. bölgede yer alan illerin eleman altyapısının da bulunduğunu söyledi. Büyükşehirlerde azalsa da Anadoluda halen her evde bir dikiş makinesinin bulunduğunu, genç kızların çeyiz hazırlama geleneğinin sürdüğünü hatırlatan Kızılgüneşler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bir makineci altyapısı da var. Anadoluda gelenek olan evde dikiş dikme, entari biçme, örgü örme, genç kızların çeyiz hazırlama geleneği burada hala yoğun olarak sürdürülüyor. Bu da dikişe nakışa aşina olduklarını gösteriyor. Bu anlamda işe alınan bir kişi üç ay gibi kısa bir eğitimle kalifiye elaman haline gelebiliyor dedi.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Hazırgiyim ihracatçıları Şanlıurfada OSB kuruyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER