Hamsinin tezgahtaki saltanatı bitti

Hamsinin tezgahtaki saltanatı bitti -Dar gelirlinin balık menüsünün vazgeçilmezi hamsi, fiyatının yükselmesi nedeniyle rağbet görmüyor (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - Salih Baran - Dar gelirlinin balık menüsünün vazgeçilmezi hamsi, fiyatların yükselmesi nedeniyle balık pazarına gelen müşterilerden rağbet görmüyor.
     Geçen haftaki olumsuz hava koşulları nedeniyle balıkçıların denize açılamaması ve denizden çıkan balık sayısındaki düşüş nedeniyle hamsi, dar gelirlinin beklediği fiyatın üzerinde tezgahlardaki yerini aldı.
     Balık hali esnafı, fiyatın yüksekliği nedeniyle satışların azlığından yakınırken, dar gelirlilerde bir an önce fiyatının düşmesini beklediği hamsiyi tezgahlarda seyretmek yerine, sofralarını şenlendirmesini bekliyor.
     Doğu Karadeniz Su Ürünleri Kooperatif Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tutulan hamsi sayısının azlığı nedeniyle hamsinin fiyatının tavan yaptığını söyledi.
     Hamsinin fiyatının düşmesinin, deniz suyunun soğumasına bağlı olduğunu ifade eden Mutlu, Sistem böyle, balık çok çıkınca fiyatı düşüyor, balık sayısı az olunca fiyatlar yüksek kalıyor. Havalar biraz soğursa fiyatlar düşer, gelecek hafta inşallah bol bol hamsi çıkar fiyatlar da aşağı iner diye konuştu.
     Bulancak Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Alkan da hamsinin az çıkmasının yanında denizde irileşmesine de fırsat verilmediğini anlatarak, avlanmada da bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
    
     -Gelecek hafta için hamsi bereketi umudu-
    
     Geçmiş yıllara oranla bu yıl hamsi sezonunun satışlar açısından çok iyi başlamadığını belirten balıkçı hali esnafı ise gelecek haftalarda yaşanmasını umdukları hamsi bereketinin fiyatlara da yansıyacağını tahmin ettiklerini kaydetti.
     Edirneli balıkçı Yaşar Durgunarda, hava şartları nedeniyle balıkçıların denize açılamamasından kaynaklı hamsi fiyatlarında düşüşün yaşanmadığını söyledi. Durgunarda, bu durumun sadece hamsiyi değil diğer balıkların da fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu anlattı.
     Balıkçı tezgahlarında hamsinin fiyatının yüksekliği ve hamsinin boyunun küçük olması nedeniyle tercihini başka balıklardan yana kullandığını ifade eden müşterilerden Hasan Artan, hamsi fiyatının düşmesini dört gözle beklediklerini kaydetti.
     Hayri Akkuş da diğer deniz balıklarının fiyatlarının yüksek olması nedeniyle hamsi satın almak için balık haline geldiğini ancak hamsi fiyatlarının diğer balıklardan farkı olmadığını belirtti.
     Bol olduğu sezonlarda zaman zaman 1 liranın da altına düşen hamsinin tezgahlardaki fiyatı büyüklüğüne göre değişiyor. 5 ile 7 lira arasında değişen hamsinin yanı sıra, sezonda bolluğuyla fiyatları hem satıcıyı hem alıcıyı sevindiren balıkların fiyatlarında da artış yaşanıyor.
     Önceki haftalarda kilogramı 10 lira olan balıklardan sarıkanat, kilogramı 20 liraya, mezgit ve barbun da kilogramı 15 liradan satılıyor.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Hamsinin tezgahtaki saltanatı bitti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER