Halk Sağlığı Müdürü Akgün:

Halk Sağlığı Müdürü Akgün: -Hayvanlarda görülen verem hastalığının halk sağlığı yönünden büyük önemi vardır


AFYONKARAHİSAR (A.A) - Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, hayvanlarda görülen verem hastalığının halk sağlığı yönünden büyük önemi olduğunu bildirdi.
     Akgün, yaptığı yazılı açıklamada, halk sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan birinin de verem olduğunu kaydetti.
     Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde ise tüberküloz dendiğini belirten Akgün, şöyle devam etti:
     Bu mikrop insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla girer. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir, zayıflatır ve ölüme neden olur. Mikroplar hangi organa yerleşirse hastalık o organın adı ile anılır. Akciğer veremi, bağırsak veremi, kemik veremi, gırtlak veremi, deri veremi gibi. Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. Ekonomik seviyesi düşük, sağlık ihtiyaçları yeterince karşılanamayan kişilerde ve hasta hayvanların tüketilmesiyle vereme yakalanma daha sık görülür. Beslenme verem hastalığının önlenmesinde çok önemlidir. Maddi imkansızlıklar yüzünden dengeli ve yetersiz beslenen kişilerde görülme sıklığı daha fazladır. Kalabalık ortamlarda bulunma risk faktörlerindendir. Veremli hayvanların etlerini yemek, sütlerini içmek yoluyla insanlara bulaşır.
     Hastalığın bulaşmasını önlemek için veteriner kontrolünden geçmemiş etler ve iyi kaynatılmamış sokak sütlerinin tüketilmemesi gerektiğini kaydeden Akgün,şunları kaydetti:
     Verem hastalığı ihbarı mecburi olup, bu hastalığa yakalandığı tespit edilen hayvanlar tazminatlı olarak kestirilir. Hayvanlarda görülen verem hastalığının halk sağlığı yönünden büyük önemi vardır. Hastalığın insanlara bulaşmasını önlemek için, besicilik yapanların hastalıklı olan hayvanların muayene ve tedavilerini yaptırmaları, bu hayvanların bakımı sırasında bariyer önlemleri (maske, eldiven, elbise gibi) almalı. Tanı konulan hayvanlar için uygun karantina tedbirleri alınmalıdır.
    
     Muhabir: Canan Tükelay
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Halk Sağlığı Müdürü Akgün: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER