Haleplibahçe Projesinin temeli atılacak

Haleplibahçe Projesinin temeli atılacak


ŞANLIURFA (A.A) - Kültür ve Turizm İl Müdürü Selami Yıldız, Haleplibahçe Projesinin temelinin 10 Ağustos Cuma günü atılacağını bildirdi.
     Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelikin katılımıyla bir tören düzenleneceğini belirtti.
     Haleplibahçe bölgesindeki 200 dönümlük alana inşa edilecek projenin içerisinde Urfa Arkeoloji Müzesi, Arkeopark, Edessa Mozaik Müzesi, Arkeoloji Araştırma Merkezi ve Çok Amaçlı Tanıtım Merkezi, amfi tiyatro, kültür ve sanat merkezi, hediyelik eşya reyonları, kafeterya, rekreasyon alanı ve 750 araçlık açık ve kapalı otoparkın yer alacağını aktaran Yıldız, 38 milyon 703 bin TLye mal olacak projenin 540 günde hizmete hazır hale geleceğini kaydetti.
    
     -Şanlıurfa mozaikler şehridir
    
     Selami Yıldız, Şanlıurfada yer alan mozaiklerin tarihi bir öneme sahip olduğuna değindiği açıklamasında şunları kaydetti:
     Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde sergilenen, M.Ö. 3 bin 200 yılına ait Siverek Hasek Höyük Mozaiği, dünyanın en eski mozaiğidir. Haleplibahçe Mozaikleri mozaik tekniği, sanatı ve Fırat Nehrinin orijinal taşlarından yapılması, bir metrekaresinde 5 bin adet taşın kullanılması, sanatsal zenginliği ve benzeri özelliklerinden dolayı, dünyanın en kıymetli mozaiği olarak tanımlanmaktadır. Haleplibahçe mozaiklerindeki Amazonların Av Sahnesi Mozaiği, Savaşçı Amazon Kraliçelerinin Grekçe isimleriyle mozaiğe resmedilmiş dünyadaki ilk örneğidir. Müzemiz tarafından tespit edilen il genelinde yer altındaki mozaikler ile yurt içi ve yurt dışındaki Urfaya ait birçok mozaik ile Şanlıurfa, İstanbul, Gaziantep ve Hatay illeri ile değil, dünyanın en zengin mozaiklerine sahip Tunus ülkesi ile yarışacak düzeydedir.
     Sadece Haleplibahçede toplamda bin 500 metrekare, Urfa il genelinde müze tarafından tespit edilen ve yer altında çıkarılıp sergilenmeyi bekleyen 2 bin metrekare, Urfa müzesinde ve Türkiyenin ve dünyanın değişik müzelerindeki Şanlıurfaya ait mozaikleri bir araya getirip Şanlıurfada yapılacak Edessa Mozaik Müzesinde sergilediğimizde, dünyanın en kıymetli mozaiklerini sergilemiş olacağız. Bu yüzdendirki Şanlıurfa mozaikler şehridir.
    
     Muhabir: Rauf Maltaş
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber Haleplibahçe Projesinin temeli atılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER