Hakkarinin Yüksekovaya taşınması önerisi

Hakkarinin Yüksekovaya taşınması önerisi -Hakkarideki STK temsilcileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, Hakkarinin Yüksekova ilçesine taşınması ile ilgili söylemine tepki gösterdi


HAKKARİ (A.A) - Hakkarideki Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, Hakkarinin Yüksekova ilçesine taşınması ile ilgili söylemine tepki gösterdi.
     Bu konuda Hakkari Ticaret ve Sanayi Odasında (HATSO) toplantı düzenleyen STK temsilcileri, Başbakana destek vermeyeceklerini belirtti.
     Toplantıda konuşan HATSO Başkan Vekili Cemal Erip, iki gündür Türkiyenin gündeminde, Hakkarinin Yüksekova ilçesine taşınma konusunun yer aldığını anımsattı.
     Tarihi ve geçmişi olan Hakkarinin, birçok medeniyete de beşiklik yaptığını belirten Erip, şöyle konuştu:
     Sivil toplum örgütleri olarak, bu konuyu tartışmak üzere bir araya geldik. Hakkarinin Yüksekovaya taşınmasının çokta mantıklı olmadığının kanaatindeyim. Hakkarinin çok ciddi sorunları var. Bu sorunların çözümü yerine, Hakkariyi taşıma gibi bir çözümü açıkçası bir espri olarak görüyoruz. Başbakan bir espri yapmıştır. Hakkari 2 ülkeye sınır bir il. Çok ciddi sınır ticareti potansiyeli var. Ama yıllardır uğraşmamıza rağmen ne İran ile sınır ticaretimizi geliştirebildik ne de Irak ile yapmak istediğimiz ticareti bir türlü başlatabildik. Sınır kapılarımızın azalması çok önemli.
     Sınır ticareti dışında Hakkaride çok ciddi potansiyellerin bulunduğunu ifade eden Erip, bu potansiyellerin harekete geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.
     Erip, 2013 yılında Hakkaride petrol arama çalışmaları başlayacak. Bu potansiyellere rağmen, Hakkariyi taşıma gibi bir fikrin ortaya atılmasını açıkçası yadırgadık. Hakkarililer olarak böyle bir beyana üzüldük ve bunu bir espri olarak algılamak istiyoruz dedi.
     Hakkari Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdi Arslan ise, STKlar olarak bunu çok talihsiz bir açıklama olarak gördüklerini belirtti.
     Arslan, Hakkari geçmişi, kültürü ve her şey ile harika bir il. Hakkari, dünyada konuşulan bir kent. Türkiyede geleneği ve göreneğiyle yer edinmiş bir ilin, Yüksekova ilçesine taşınmasıyla ilgili yapılan açıklamayı büyük bir talihsizlik olarak görüyoruz. Başbakan, bunu söyleyeceğine Hakkaride istihdamın çözülmesi, boşaltılan köylerin geri dönmesi, aş ve iş için açıklama yapabilirdi. Biz bunu çok yanlış buluyoruz diye konuştu.
     İnsan Hakları Derneği Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut da, iki gündür gündemde yer alan Hakkarinin Yüksekovaya taşınmasını, bir espri olarak algılamak istediklerini kaydetti.
     Hakkari ve Yüksekova arasında herhangi bir çekişmenin yaratılmasını da doğru bulmadıklarını bildiren Akbulut, Hakkaride ciddi sorunların olduğunu biliyoruz. Bu sorunların giderilmesi konusunda hükümetin adım atması gerekirken, Hakkarinin Yüksekovaya taşınacağı tartışmalarının yaratılması doğru değil dedi.
     Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa ise, Hakkarinin, dünyanın en güzel coğrafyasına sahip olduğunu olduğunu ve STKlar olarak Başbakana destek vermeyeceklerini açıkladı.
     Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen de, Hakkarinin, Yüksekovaya taşınmasının kesinlikle söz konusu olamayacağını belirtti.
     Şen, Yaşanan problemlerin sahibi devlettir. Devletin bunları çözmesi gerekiyor. Bu açıklamanın şaka mahiyetiyle söylendiğini düşünüyoruz. Böyle bir desteği bizden bulmayacaklarını belirtmek istiyoruz dedi.
    
     Muhabir: Yılmaz Kazandıoğlu / Şener Toktaş / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Hakkarinin Yüksekovaya taşınması önerisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER