Güneydoğuda seracılık yaygınlaşıyor

Güneydoğuda seracılık yaygınlaşıyor -Şırnakın Cizre ilçesinde kurulan 10 bin metrekarelik sera 50 kadına istihdam yarattı


ŞIRNAK (A.A) - Cizre ilçesinde 10 bin metrekare alan üzerine kurulan ve yıllık 500 ton üretim kapasitesine sahip modern sera, 50 kadına iş kapısı oldu.
     Güneydoğuda son yıllarda kurulmaya başlanan seralar hibe destekleriyle daha da yaygınlaşıyor. Özellikle Diyarbakır ve Mardinde kurulan seralardan biri de Şırnakın iklimsel olarak daha uygun olan Cizre ilçesinde kuruldu. Suriye sınırındaki İnci köyünde Şık Tarım ve Hayvancılık Firmasınca Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında yaklaşık 600 bin liraya oluşturulan serada üretime başlandı.
     Firma Genel Müdürü Veysel Şık, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yürüttüğü proje sayesinde yüzde 50 hibe desteğiyle Cizre ilçesinde ilk serayı kurduklarını belirterek, serada 50 kadının çalıştığını söyledi. İlçede seracılığın yaygınlaşması durumunda özellikle kadınların gelir elde edeceğini bildiren Şık, Seracılık gelişirse yoksul ailelerin başka illere göçü de azalır. 10 bin metrekare büyüklüğündeki serada ilk ürün olarak salatalık üreteceğiz. Şimdiden esnaf ve marketlerden yoğun talep alıyoruz dedi.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ayhan Buğday ise Kırsal Kalkınma Projesinin çiftçilere tanıtımı için yoğun çaba gösterdiklerini belirterek, yeni oluşan sektörlerde ilk etapta kalifiye eleman sıkıntısının yaşandığını söyledi.
     Yeni kurulacak seralarda kalifiye eleman sıkıntısının yaşanmaması için ilgili kurum, kuruluş ve özel firmalarla işbirliği yaparak seralarda eğitim çalışması yapacaklarını kaydeden Buğday, seracılığın kadın istihdamı konusunda önemli bir sektör olduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Abidin Yel / Özgür Ayaydın
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Güneydoğuda seracılık yaygınlaşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER