GPS ile sigara yasağının delindiği tespit

GPS ile sigara yasağının delindiği tespit edildi -Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Karlıkaya: -Oransal olarak baktığımızda eğitim kurumlarının yaklaşık yüzde 70inin, hastanelerimizin yüzde 25inin, spor tesislerimizi


EDİRNE (A.A) - Temiz Nefes Sigarasız Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Celal Karlıkaya, Edirnede eğitim kurumlarının yaklaşık yüzde 70inin, hastanelerin yüzde 25inin, spor tesislerimizin de yüzde 6sının yanı başında sigara satıldığını belirtti .
     Karlıkaya, düzenlenen basın toplantısında, sigara satış noktalarında eğitim, sağlık ve spor tesisleri için uygulanan 100 metrelik koruma bandının uygulanıp uygulanmadığını belirlemek için çalışma yaptıklarını, bu çalışmanın Balkan Medical Journal isimli tıbbi bilimsel dergide yayınlandığını söyledi.
     Yaptıkları çalışmaya, Edirnede sigara satış noktalarını tespit ederek başladıklarını anlatan Karlıkaya, öğrencilerle birlikte ekipler oluşturarak şehri sokak sokak dolaştıklarını, 18 yaşından küçüklere sigara satışı yapılıp yapılmadığını incelediklerini söyledi.
     Çalışma sonunda 2 harita ürettiklerini anlatan Karlıkaya, Burada, Edirnenin toplam alanında okullara, sağlık kuruluşlarına ve spor tesislerine 100 metre yakın sigara satış noktalarını haritaladık. Hem harita üzerinde gösterdik hem de oransal olarak hesapladık. Oransal olarak baktığımızda eğitim kurumlarının yaklaşık yüzde 70inin, hastanelerimizin yüzde 25inin, spor tesislerimizin de yüzde 6sının etrafında, yanı başında sigara satış noktası var diye konuştu.
    
     -Koruma bandı denetimi yapılmıyor-
    
     Sigara satışında eğitim, sağlık ve spor tesisleri için uygulanan 100 metrelik koruma bandının dikkate alınmadığını öne süren Karlıkaya, Tekelin satışından önce sigara satış noktalarının ruhsatını illerde Tekel idarelerinin verdiğini, sigara pazarının serbestleşmesiyle bu yetkinin ticaret odalarına verildiği söyledi.
     Sigara satışına ruhsat veren otorite halk yararını, sağlık yararını düşünüyor gibi görünmüyor diyen Karlıkaya, şunları kaydetti:
     Okul etrafında satış noktaları ne kadar yoğunsa, çocukların sigaraya başlama riski o kadar fazla. Okulda öğretmen sigaranın zararlarından bahsediyor ama sonra çocuk bakkala gittiğinde şekerlerin yanında duran sigarayı görüyor. Şeker, çikolata kadar masum bir ürün gibi gözünün önünde duruyor sigara satış duvarı. Ülkemizde 2011 yılında sigara teşhirleri tamamen görme pozisyonundan kaldırıldı ama uygulama maalesef yok.
     Sigara teşhiri, çocukların ödeme yapmak için kasaya gittiklerinde rahatlıkla görebilecekleri bir noktada yapılıyor. Sigaralar, çocukların dikkatini çekecek çikolata ve şekerlerin hemen önünde teşhir ediliyor. Bunların ayrıca çocuklara başlatıcı etki yaptığı, sigarayı yeni bırakanlara başlatıcı etki yaptığı bilimsel olarak kanıtlanmış durumdadır.
    
     -Yasak yüzde 47 oranında deliniyor-
    
     Trakya Üniversitesi Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Harita Kadastro Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin İnce de sigara satış noktalarını harita üzerinde konumlandırdığını belirtti.
     GPS ile satış noktasının bulunduğu yerin koordinatlarını elde ettiğini ifade eden İnce, Bu noktaları belediyenin düzenlediği haritada işaretledim. GPSin çekmediği noktalarda bizzat o sokağın içerisinde ilgili satış noktasının konumunu bir kroki halinde belirttim. Spor alanları, sağlık kuruluşları ve eğitim kurumlarının çevresinden 100 metrelik bir koruma bandı geçirdim. Bu bant içerisinde yer alan bütün sigara satış noktalarını tespit ettim. Edirnede yaptığımız araştırma sonucunda 100 metrelik yasağın yüzde 47 oranında delindiğini gördüm dedi.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Hakan Şahin
     Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
<< Önceki Haber GPS ile sigara yasağının delindiği tespit Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER