Gladyatörler kenti Kibyra dijital ortamda

Gladyatörler kenti Kibyra dijital ortamda -Burdurda bulunan Kibyra Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen çalışma kapsamında Burdur Arkeoloji Müzesine kurulan sistem sayesinde dijital ortamda ziyaret edilebiliyor


BURDUR (A.A) - Gökmen Yüce - Burdurda bulunan Kibyra Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen çalışma kapsamında Burdur Arkeoloji Müzesine kurulan sistem sayesinde dijital ortamda ziyaret edilebiliyor.
     Burdur Arkeoloji Müzesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün yürüttüğü çalışma kapsamında, Gölhisar ilçesi yakınlarında bulunan ve gladyatörler kenti olarak da bilinen Kibyra Antik Kenti, dijital ortamda canlandırıldı.
     Canlandırma, Burdur Arkeoloji Müzesine kurulan dokunmatik sistem sayesinde dev ekranda ziyaret edilebiliyor. Ziyaretçiler ekran üzerinden seçtikleri gladyatörlerin gösteri yaptığı stadyumu ve kentin önemli bölümlerini ekrandan görebiliyor.
     Ziyaretçiler müzede dokunmatik sistemle ekran üzerinde heykel ve seramik çalışması yapma fırsatı da buluyor.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının müzeleri yaşayan müzeler haline getirmek için 15 müzede interaktif çalışma yaptığını, bunlardan birinin de Burdur Müzesi olduğunu söyledi.
     Burdur Arkeoloji Müzesinin 2008 yılında gezilip görülmeye değer müze ödülünü aldığını hatırlatan Tanır, Burdurun yüz akı olan müzede 67 bin eser bulunuyor. Bunlardan ancak 3 bini teşhir ediliyor. Bu eserler arasında Kibyra Antik Kentinden çıkan eserler de bulunuyor dedi.
     Burdur Arkeoloji Müzesi Müdürü Hacı Ali Ekinci ise interaktif uygulamaların son yıllarda başka ülkelerde olduğu gibi Türkiyedeki müzelerde de uygulanmaya başladığını belirtti.
     Bu müzelerden birinin Burdur Arkeoloji Müzesi olduğunu ifade eden Ekinci, İnteraktif ortamlarda daha çok eğitici ve öğretici unsurlar bulunuyor. Mesela çok uzakta bulunan bir antik kenti ya da anıtsal değerdeki eserleri, canlandırma yöntemiyle tanıyabiliyorsunuz diye konuştu.
    
     -Gladyatörler kenti-
    
     Ekinci, Roma Döneminde MÖ 1. yüzyıldan itibaren organizatörlerin kentlerde gladyatörlere gösteri yaptırdıklarını anlattı. O dönemde halkın gösteri yapılan kente giderek bu organizasyonları izlediğini belirten Ekinci, Kibyranın büyük bir stadyumu vardır. Bu stadyumda gladyatörler gösteri yapmışlar. Bu gösterilerde ortaya çeşitli görseller çıkmış dedi.
     Ekinci, Kibyra Antik Kenti yakınlarında kaçakçıların 2000 yılında tarihi eserleri kaçırırken yakalandıklarını, bu nedenle 2001 yılında bölgede kurtarma kazısı yaptıklarını anlattı.
     Yapılan kazılarda gladyatör frizleri bulduklarını ifade eden Ekinci, Bu eserlerde gösteri dövüşleri canlandırılmış. Biri silahını saplamış, biri galip gelmiş, elini kaldırıyor. Kimi yere düşmüş, kimi başından maskesini düşürmüş. Ortada çok güzel bir canlandırma var diye konuştu.
     Kibyra, MÖ 300lerde Miliaslı kolonistlerce kurulmuş Pisidia-Kayra-Frigya ve Likya arasına sıkışmış Kibyratisin lokal bölgesinde köklü bir devlet geleneği olan önemli bir kenttir.
     Kentin stadyumuna doğru nekropol alanından geçen anıtsal bir yol üzerinde, gladyatörlere ait mezarlar bulunur. Bu bölgede gladyatör frizlerinin bir film şeridi gibi yan yana sergilenmiş hali, devamında vahşi hayvanlarla mücadele edilen av sahneleri ve hayvan terbiyecilerinin betimlediği MS 2. yüzyıla ait frizler yer alıyor.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Gladyatörler kenti Kibyra dijital ortamda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER