Gıra, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü

Gıra, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Altunere ziyaret


VAN (A.A) - Doğu Anadolu Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ata Altay, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuneri makamında ziyaret etti.
     Altay ile yönetim kurulu üyeleri, kente kısa süre önce atanan Altunere yeni görevinde başarılar diledi.
     İnsanların temel besin kaynağının ekmek olduğunu belirten Altay, bu yıl yağış azlığı nedeniyle kaliteli buğday bulmakta sıkıntı çektiklerini söyledi.
     Bölgede sertifikalı buğday bulmakta sıkıntı çektiklerini kaydeden Altay, şöyle konuştu:
     Bölgede ekilen buğdayın 50 yıldır ekiliyor. Bu çeşidin protein kalitesi gün geçtikçe düşüyor. Çiftçiyi atadan kalma yöntemlerle üretim yapmaktan vazgeçirmek ve sertifikalı tohum konusunda bilinçlendirilmek gerekiyor. Son yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretilen buğday, kalite olarak Konyayı geçti. Bu kalite çiftçinin bilinçlendirilmesinden kaynaklanıyor. Sertifikalı buğday kullanmak konusunda ısrarlı olunursa verim artar.
     Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Altuner ise, Vanda kuraklıktan kaynaklı kaybın yüzde 50 civarında olduğunu ve özellikle kaba yeme dayalı tarım alanında bu kaybın daha fazla olduğuna dikkat çekti.
     28 Ağustosta bakanlıkça yayınlanan bir genelgeyle kuraklıkta etkilenen çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi ile Ziraat Bankasına olan borçlarının bir yıl süreyle ertelendiğini anımsatan Altuner, özellikle stokçuların oyununu bozmak için bakanlığın buğday ithalatına da izin verdiğini kaydetti.
     Bakanlığın çiftçilere sağladığı destekler hakkında da bilgi veren Altuner, şunları kaydetti:
     Dünyanın her tarafından tarım ve tarımsal ürünler desteklenmekte. Biz de yapıyoruz. Zaten yapmamış olsaydık şimdi yüzde 8ler de olan işsizlik oranı 2-3 katına çıkardı. Türkiye olarak gerek tarımsal ve gerekse hayvansal ürün üretiminde belli bir seviyeyi yakalamış durumdayız. Daha önce İsrailden tohum ithal eden Türkiye, şimdi ihraç yapacak duruma geldi. Bölge bölge, il il halen bazı eksikliklerimiz var. Ama genel olarak iyi durumdayız.
    
     Muhabir: Necat Hasar
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Gıra, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER