Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker,

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Siirtte: 314 bin süt üreticisinin hesaplarına, bu yılın ilk dönemine ait 91 milyon lira teşvik ödemesi aktarıldı -Bu bölgede yatırım yapılmasını istemeyen bir zihniyet var


DİYARBAKIR (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu yılın ilk dönemine ait 91 milyon liranın, 314 bin süt üreticisinin hesaplarına aktarıldığını söyledi.
     Eker, Siirt Valiliğini ziyaret etti. Vali Musa Çolakla görüşen Eker, burada yaptığı açıklamada, kentte 100 bin hektarın üzerinde tarım arazisi, yaklaşık 600 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu belirtti.
     Küçükbaş hayvanlardan birisinin Siirtin markası haline gelen tiftik keçisi olduğunu ifade eden Eker, ünlü Siirt battaniyesi ve tiftikten elde edilen birçok ürünün kentteki küçükbaş hayvanların varlığından elde edildiğini kaydetti.
     Eker, Siirtte fıstık, nar ve balın da marka ürünler olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
     Bu ürünleri bakanlık olarak geliştirmek için birçok projeyi destekliyoruz. Yüzde 50 hibe ile hayata geçirdiğimiz faal durumda tarıma dayalı gıda işleme, paketleme ambalajlama 21 sanayi tesisimiz var. GAP illeri hayvancılık projeleri kapsamında yaklaşık 20 proje de değerlendirmeye alındı. Bunların bir kısmı şu anda hak ediş düzeyine geldi. Bakanlık olarak desteklediğimiz hem Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projeleri hem de Diyarbakır ve Batman ile uyguladığımız Kırsal Kalkınma Projeleri söz konusu. Bu kapsamda köylerimizde altyapı hizmetleri ve ekonomik faaliyetlerle ilgili desteklemeler var. Yıl sonunda bu destekler 230 milyonu bulacak inşallah.
    
     -Teşvik Yasasında bölgeye pozitif ayrımcılık-
    
     Eker, son Teşvik Yasasında bölgeye çok büyük bir pozitif ayırımcılık sağlandığını ifade ederek, yatırımcının, sanayicinin bu bölgenin gelişmesine katkı sağlamak üzere istihdam yaratacak, kalkınmaya ivme kazandıracak yatırımlarını teşvik ettiklerini belirtti.
     Çok önemli alanlarda çok büyük miktarlarda teşvik verildiğini kaydeden Eker, şöyle konuştu:
     Maalesef çok fazla talep yok. Bu bölgede yatırım yapılmasını istemeyen bir zihniyet var. Ortalığı zehirlemeye çalışan, istihdam olmasını, yoksulluğun ortadan kalkmasını, insanların iş ve aş sahibi olmasını istemeyen bir anlayış var. Ne yapıyor- Ne zaman burada bir yatırım olsa; işte şantiyeleri basıyorlar, araçları yakıyorlar, yatırıma engel oluyor, tehdit ediyorlar. Bu tür yatırımlar olmasın diye. Bu tabii maalesef buraya gelen yatırım taleplerini de olumsuz bir şekilde etkiliyor. Ama biz kamu yatırımlarını olabildiğince kararlı bir şekilde sürdürülmesini sağlamaya çalışıyoruz. Gerek duble yol çalışmaları gerekse kırsal alanlara götürülen hizmetlerle ilgili altyapı yatırımları zaten önemli ölçüde burada tamamlandı. Asıl olan burada ekonomik hayatı canlandıracak büyük yatırımların yapılması ve kentin kalkınma potansiyelini hareket geçirilmesi. Bunun lokomotif sektörlerinden birisi de tarım ve hayvancılıktır. O anlamda birçok hibe desteği ihtiva eden projeleri hayata geçirdik. Gönlümüz ister ki; Siirt bunlardan çok daha fazla istifade etsin, çok daha iyi bir noktaya gelsin.
    
     -Süt teşviği-
    
     Eker, geçmiş yıllarda süt teşviklerinin yıllık olarak verildiğini, ancak geçen yıldan itibaren üç aylık dönemler halinde ödemeye başladıklarını anımsatarak, süt teşviklerinin üreticinin hesabına aktarıldığını bildirdi.
     Bu yılın ilk dönemi için ödemelerin yapıldığını vurgulayan Eker, 314 bin süt üreticisinin hesaplarına bu yılın ilk dönemine ait 91 milyon lira teşvik ödemesi aktarıldı. Dolayısıyla süt üreticilerimiz bu parayı şu anda almaya başladılar diye konuştu.
     Ziyaretin sonunda Vali Çolak, Bakan Ekere Siirt battaniyesi ve kente özgü bazı ürünleri hediye etti.
    
     Muhabir: Ayhan Mergen - Zekeriya Güneş / Sema Kaplan
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER