Gaziantepte fabrikadaki patlama

Gaziantepte fabrikadaki patlama -MMO Gaziantep Şube Başkanı Küçükparmak: -Fabrikadaki tüm sistem, şiddetli patlama nedeniyle parçalandığı ayrıntılı bir analiz yapmak oldukça güçleşmiş


GAZİANTEP (A.A) - Makina Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, dün 7 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın yaşandığı fabrikadaki tüm sistemin şiddetli patlama nedeniyle parçalandığını, bu nedenle ayrıntılı bir analiz yapmanın oldukça güçleştiğini bildirdi.
     Küçükparmak, yaptığı yazılı açıklamada, kazanın meydana geldiği fabrikanın üyeleri tarafından incelendiğini, patlamanın etkisiyle sistemin parçalanmasından dolayı ayrıntılı bir inceleme yapılamadığını, kazanın sebebi ve sorumlularıyla ilgili net bir kanıya varmanın şu an için mümkün olmadığını belirtti.
     Küçükparmak, İlk incelemelerde oluşan kanı, kazanın galvaniz kaplamada kullanılan havuzları ısıtan sistemden açığa çıkan sıcak baca gazının enerjisini geri kazanım için kurulan, ekonomizer olarak da adlandırılan su ısıtma sisteminde oluşan ani basınç yükselmesinden meydana geldiği yönündedir. Sistemin geneline ve etrafa dağılan parçalarına bakıldığında önlemler alınmış gibi görünmekte fakat sistemin montaj bütünlüğü bozulduğu için bu emniyet ekipmanlarının çalışıp çalışmadığı, doğru montaj yapılıp yapılmadığı anlaşılamamaktadır ifadelerini kullandı.
     Ani basınç yükselmelerinin sebebinin genelde aşırı ısınmış sisteme ani soğuk su girişi olduğunu aktaran Küçükparmak, tüm görgü tanıklarının ve o anda sistemin yanında olanların olay yerinde vefat etmelerinden dolayı tam olarak olayın oluşum sürecinin bilinemediğine dikkati çekti.
     Böyle bir kullanım hatası olduysa kim tarafından, nasıl yapıldığını anlamak oldukça güç hale gelmektedir değerlendirmesinde bulunan Küçükparmak, olayın oluş nedenine ilişkin ciddi bir bilgi kirliliği olduğunu savundu.
     Tüm parçaların hassasiyetle incelenmesi ve olayla ilgisi bulunanların ifadelerinin tam olarak alınmasının ardından olayın sebebinin büyük oranda aydınlanacağını vurgulayan Küçükparmak, bu tür kazaların önlenmesi için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
     Bu tür ürünler satın alınırken, üretici firmada bu tür ürünlerin kesinlikle konusunda uzman makine mühendisleri tarafından ayrıntılı bir şekilde projelendirilerek tasarlanmış olmasına, imalat ve montaj sırasında yine mühendis gözetiminde projeye uygun yapılmasına, tüm güvenlik testleri yapılmış şekilde teslim edilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Tüm testler yapılıp teslim alınmadan çalışmaya başlanmamalı tasarım dışı tadilat ve değişiklik kesinlikle yapılmamalıdır.
     Bu tür sistemleri kullanan personel mutlaka eğitimden geçirilip sertifikalandırılmalı, sertifikasız personelin sisteme müdahale etmesi kesinlikle engellenmelidir. Bu tür basınçlı kapların ve kazanların yılda en az bir kez periyodik kontrollerinin konusunda uzman makine mühendisleri tarafından test edilip raporlandırılması gerekmektedir.
     Küçükparmak, iş kazalarının önlenmesi için yasa yapmanın yeterli olmayacağını düşündüklerini, iş yerlerinde gerekli önlemler alınmadıkça, önlemlerin alınıp alınmadığı denetlenmedikçe, bu kazaların önüne geçmenin mümkün olmadığını kaydetti.
    
     Muhabir: Yusuf Atlıhan
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Gaziantepte fabrikadaki patlama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER