Gaziantepte 5 hastaya organ nakli

Gaziantepte 5 hastaya organ nakli -GAÜN Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 3 karaciğer ve 2 böbrek hastası, kadavra ve canlıdan yapılan organ nakliyle sağlığına kavuştu -Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr.


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde 5 hasta, yapılan organ nakilleriyle sağlığına kavuştu.
     Hastanede gerçekleştirilen operasyonlarla Fatma Danacı ve Mahmut Akkuşa kadavradan karaciğer, Fatma Yücebudaka kardeşi Emine Yücebudaktan karaciğer, Coşkun Yenere ablası Hatice Yenerden böbrek ve Muhyettin Caymaza ağabeyi Osman Caymazdan alınan böbreğin başarılı bir şekilde nakledildiği bildirildi.
     Başarılı organ nakilleri dolayısıyla hastanede basın toplantısı düzenlendi. Ankarada bulunan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, toplantıya telefonla katılarak, üniversitenin her alanda parlayan bir yıldız konumunda olduğunu söyledi.
     Coşkun, Gaziantep Üniversitesinin sadece organ naklinde değil tüm alanlarda Ortadoğu bölgesine hizmet veren uluslararası bir referans merkezi haline geldiğini ifade etti.
     Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Sacid Çoban da Türkiyede karaciğer yetmezliğinden dolayı nakil bekleyen 7 bin hasta bulunduğunu belirterek, Türkiyede yıllık 3 bin, 3 bin 500 karaciğer nakli yapılması gerekiyor ki, artan sayıya cevap verilebilsin. Yılda 750 ila 800 arasında hastaya nakil yapılabiliyor. Yapılan nakillerin de yüzde 35i kadavradan, yüzde 65i canlıdan diye konuştu.
     Merkezde çok ciddi fedakarlıklara tanık olduklarını ifade eden Doç. Dr. Çoban, Bir yıl içerisinde 40 kilo vermeye kadar fedakarlık yapıyorlar. Canlıdan canlıya nakil kolay değil. Kan grubu, dokusu uyacak. Ayrıca bizim bazı hesaplamalarımız var. Canlı hastanın hiçbir hastalığı olmaması lazım. 6 ayda 16 böbrek nakli yaptık. Bunlardan 2si kadavradan, 14ü canlıdan. Böbrek yetmezliği için sadece bizde 500ün üzerinde hasta var. 100ün üzerinde ise karaciğer bekleyen hasta var. Kadavradan nakil sayısını artırmak zorundayız dedi.
     Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Avni Gökalp ise amaçlarının kadavradan nakilleri artırmak olduğunu dile getirdi.
     Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür ile organ naklinde görev alan sağlık personli de organ bağışının önemine dikkat çekerek, bu konuda vatandaşları daha duyarlı olmaya çağırdı.
    
     -Eşi için 36 kilo verdi
    
     Bu arada 106 kilo olan Elif Akkuşun, hasta eşi Mahmut Akkuşa organ bağışında bulunmak için 7 ay içinde 36 kilo verdiği ancak son anda kadavradan organ nakliyle eşinin sağlığına kavuştuğu belirtildi.
     Elif Akkuş, doktorların isteği doğrultusunda 2 ayda 10 kilo daha vermeyi planladığını ancak son anda kadavradan organ bağışı yapıldığını ve eşinin bağışla kurtulduğunu söyledi.
     Yapılan nakillerle sağlığına kavuşan hastalar ise doktorlar ve bağışçılarına teşekkür ederek, organ bağışı konusunda toplumun daha duyarlı olmasını istedi.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Gaziantepte 5 hastaya organ nakli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER