Gazide bilimsel dergiler mercek altına alındı

Gazide bilimsel dergiler mercek altına alındı


ANKARA (A.A) - Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, üniversitenin bünyesinde yayımlanan dergilerin uluslararası boyutta kalite sorununu çözmeye yönelik çalışma yaptıklarını bildirdi.
     Gazi Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, üniversitenin Mimar Kemaleddin Salonunda Bilimsel Dergilerimiz ve Uluslararası İndekslerdeki Yeri Çalıştayı gerçekleştirildi.
     Gazi Üniversitesi ile Thomson Reutersın ortaklaşa düzenlediği, Yükseköğretim Kurumu, Üniversiteler Arası Kurul, TÜBİTAK ULAKBİM ve TÜBİTAK Dergilerinin desteklediği çeşitli üniversitelerden gelen 350ye yakın akademisyen ve çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı çalıştayda, üniversitenin çeşitli birimleri tarafından yayınlanan bilimsel dergilerin kalitesi, bu yayınların uluslar arası yayın niteliği kazanması için yapılması gerekenler üzerinde değerlendirmelerde bulunuldu.
     Çalıştayın açış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Büyükberber, Gazi Üniversitesinde ise 80e yakın dergi olduğunu, bu dergilerin ise 22sinin bilimsel nitelik taşıdığını belirtti.
     Dergilerin çoğunun uluslararası arenada tanınırlığının bulunmadığını dile getiren Büyükberber, Dergilerin uluslararası boyutta kalite sorununu çözmeye yönelik çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu dergilerin tamamını uluslararası indekse taşımak istiyoruz. Bu amaçla Gazi Üniversitesi Bilimsel Dergiler Koordinatörlüğünü kurduk ifadelerini kullandı.
     Türkiyede bilimsel dergilerin öneminin yeterince kavranamadığının altını çizen Rektör Büyükberber, dergilerin sadece doçentlik için bir araç olarak kullanılmaması gerektiğini belirterek, Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu ve Dr. Abdullah Ormanın çalışmalarıyla çok kısa bir sürede 20ye yakın derginin elektronik ortamda ulaşılabilir hale geldiğini dile getirdi.
     Gazi Üniversitesi Bilimsel Dergiler Koordinatörü Dr. Abdullah Orman ise Gazi Üniversitesi Bilimsel Dergi Altyapıları Geliştirme Projesi"ni tanıtarak ilgili oldukları 80 dergi hakkında bilgi verdi.
     Çalıştay, konuşmalarının ardından Ülkemizde Bilimsel Dergiler, İndekslere Girme Konusunda Karşılan Problemler ve Bilimsel Dergilerimizin Geleceği konulu panel ile devam etti.
     Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlunun başkanlığını yaptığı panele konuşmacı olarak ÜAK Genel Sekreteri Prof. Dr. Muhittin Ataman, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergi Editörü Prof. Dr. Metin Gürü, TÜBİTAK Dergisi Editörü Prof. Dr. Şenol Dane ve TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Dr. Ahmet Kaplan ve Thomson Reuters Ülke Temsilcisi ve Mikro A.Ş. Yöneticisi Dr. Metin Tunç katıldı.
     Bu panelde, Türkiyede bu alanda yapılan çalışmalar, Türkiyenin diğer ülkelerle karşılaştırılması, dergicilikte yaşanan sorunlar, dergilerinin uluslararası indekslerdeki durumu, doçentlik atamalarında dergilerin önemi ve karşılaşılan sorunlar, gelecekte yapılması gerekenler ve atılması gereken adımlarla ile yayımlanan istatistikler üzerine sunumlarla, tebliğler sunuldu.
    
     Muhabir: Yıldız Aktaş
     Yayıncı: Tolga Özgenç
<< Önceki Haber Gazide bilimsel dergiler mercek altına alındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER