Fener Rum Patriği Bartholomeos: Bu (Sümela

Fener Rum Patriği Bartholomeos: Bu (Sümela Manastırında) ibadet imkanı aynı zamanda Türkiyenin ve özellikle Karadenizin turizmine de büyük katkı sağlamaktadır ve aynı zamanda bu Türkiyenin dinler arası diyalog alanında, din özgürlüğü


TRABZON (A.A) - Fener Rum Patriği Bartholomeos, Bu (Sümela Manastırında) ibadet imkanı aynı zamanda Türkiyenin ve özellikle Karadenizin turizmine de büyük katkı sağlamaktadır ve aynı zamanda bu Türkiyenin dinler arası diyalog alanında, din özgürlüğü alanında ki yapmış olduğu çok önemli adımların somut bir göstergesidir dedi.
     Maçka ilçesindeki Sümela Manastırında, 88 yıl aradan sonra bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ayini yöneten Bartholomeos, daha sonra Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Gençi makamında ziyaret etti.
     Bartholomeos, burada yaptığı konuşmada, Sümela Manastırında üçüncü ayini gerçekleştirdikleri için çok mutlu olduklarını belirterek, Çünkü orası ta 4. asırdan beri gelen bir ibadet yeridir. Ortodoks Hristiyanlar için önemi büyüktür. Bu sene gelen müminlerimiz, önceki yıllarda olduğu gibi çok duygulandı, çok iyi intibalarla Trabzondan ayrıldı. Bu ibadet imkanı aynı zamanda Türkiyenin ve özellikle Karadenizin turizmine de büyük katkı sağlamaktadır ve aynı zamanda bu Türkiyenin dinler arası diyalog alanında, din özgürlüğü alanında ki yapmış olduğu çok önemli adımların somut bir göstergesidir diye konuştu.
     Bu nedenle katkıda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğana ve hükümetine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günaya, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağışa ve Trabzon yerel yönetimine şükranlarını ifade eden Bartholomeos, şöyle devam etti:
     Bu gibi buluşmalar, tek Allahın huzurunda sevgi bağlarımızı pekiştiriyor. İnsanlar arasında, milletler arasında, kültürler ve dinler arasında samimi dostluk bağlarının ve işbirliğinin gelişmesi için biz Patrikhane olarak her zaman hem dua ediyoruz hem de çalışıyoruz. Bu istikametteki bütün fırsatları değerlendirmeye çalışıyoruz. Dini bir müessese olarak bunu bir vazife olarak telakki ediyoruz. Gelecekte de aynı istikamette çalışmaya devam edeceğiz.
    
     -Trabzondaki Ayasofya Müzesinin ibadete açılması tartışmaları-
    
     Bartholomeos, bir gazetecinin, Trabzondaki Ayasofya Müzesinin cami olarak ibadete açılması konusundaki görüşlerini sorması üzerine, şunları söyledi:
     Açıkça söyleyeyim, biz bütün camilere saygılıyız, ibadet yerlerine saygılıyız ancak bu Ayasofya konusunda bir ihtiyaç görmüyoruz. Yani cami var. Oradaki muhtar beyin söylediğine göre, camiler çok, ama boş. Önce onlar doldurulsun, Ayasofyaya lüzum hasıl olursa Ayasofya da olabilir. Şu an ihtiyaç yoktur, siyaset vardır. Ayasofya ibadete açılırsa sadece Müslüman kardeşlerimize hizmet verecek ama müze olarak kalmaya devam ederse bütün yabancılara, Trabzonlulara, Türkiyeyi ziyaret eden bütün turistlere hizmet verecek. Yerel halkın bir de geliri olacak. Buradaki turizmin gelişmesine yardımcı olacak. Bu açıdan, bizce açık söylüyorum müze olarak devam etmesinden yana olduğumuzu söylüyoruz.
     Bartholomeos, bütün Müslümanlara çok mutlu Ramazan Bayramı diliğinde bulundu.
     Maçka Belediye Başkanı Genç, Sümela Manastırında yılda bir kez düzenlenen ayinin bölge turizmine önemli katkılar sağladığını belirterek, katılımın bundan sonraki yıllarda daha fazla olmasını istediklerini söyledi.
     Genç, Bartholomeosa, minyatür kemençe hediye etti.
    
     Muhabir: Zafer Sel/Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Fener Rum Patriği Bartholomeos: Bu (Sümela Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER