Evde oturmak yerine atölye kurup üretim

Evde oturmak yerine atölye kurup üretim çarkına katıldılar -Kütahyada yaşayan iki kadın, KOSGEBden kredi alıp kurdukları atölyelerde gıda sektöründe faaliyet göstererek, ekonomiye artı değer kattı


KÜTAHYA (A.A) - Sedat Gök - Kütahyada yaşayan iki kadın, evde oturmak yerine Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresinden (KOSGEB) aldıkları kredilerle kurdukları atölyelerde gıda sektöründe faaliyet göstererek, ekonomiye artı değer kattı.
     Emekli hidrojeoloji mühendisi Aylin Özotraç, çocukluğunun damak tatlarının unutulmamasını sağlamak için aldığı krediyle Kütahya Belediyesi Kadın İş Geliştirme Merkezinde (KİŞGEM) kurduğu atölyede, mantı, erişte, çorbalık, cimcik gibi geleneksel hamur işi yemekler üretiyor.
     Özotraç, AA muhabirine, 20 yıl çalışıp emekli olduktan sonra yeniden çalışma düşüncesinin tesadüfen oluştuğunu söyledi. Spor için yürüyüş yaparken KİŞGEM binasını gördüğünü ve merak ettiği için yetkililerden bilgi aldığını belirten Özotraç, kadın girişimcilere tanınan imkanlardan etkilenerek hamur işi yemekler üretmeye karar verdiğini bildirdi.
     Özotraç, KOSGEB ve KİŞGEMin desteğiyle 5 ay gibi kısa bir sürede atölyeyi faaliyete geçirdiğini anlatarak, geçen şubat ayında açtığı atölyede 4 kadın işçi çalıştırdığını ve kentte satış noktası kuracağını ifade etti.
     Kadınlara, evde vakit geçirmek yerine girişimcilere destek veren kuruluşlara müracaat etmesini öneren Özotraç, Amacım, eski damak tatlarını gündemde tutabilmek. Bunu görev edindim. Ürünlerimizi eski yöntem ve tarifler üzerine çıkarıyoruz. Mantı, erişte, çorbalık ve Kütahyaya özgü cimcik gibi geleneksel hamur işi yemeklerin yanı sıra tamamı annelerimizin, ninelerimizin tarifleri olan tatlı ve tuzlu birçok ürün üretiyoruz dedi.
    
     -Merdiven altı üretimden atölyeye...-
    
     Münire Usta da, daha önce kocası Mehmet Usta ile ticaretini yaptıkları işi genişletmek ve üretime geçmek amacıyla KOSGEBden kredi alıp KİŞGEMde haşhaş ezmesi imalatı atölyesi kurdu.
     Yaklaşık bir yıl önce atölyeyi kurup kavurma makinesi alarak işe başladıklarını belirten Usta, Siparişlerimiz yoğun olunca kurduğumuz atölyede haşhaş ezmesi üretimimiz aylık 1,5-2 ton arasında oluyor. Ürünlerimizi İzmir, Manisa, Eskişehir ve Kütahyada toptancılara pazarlıyoruz diye konuştu.
     Mehmet Usta ise haşhaş ezmesini önceden merdiven altı diye bilinen yöntemle ürettiklerini, KİŞGEMde atölyeyi kurunca üretimin yaklaşık 10 kat arttığını dile getirdi.
     KOSGEB ve KİŞGEMe desteklerinden dolayı teşekkür eden Usta, sahip oldukları imkanları genişletip istihdam sağlamak istediklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Evde oturmak yerine atölye kurup üretim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER