Euromos Antik Kentinde kazı çalışmaları başladı

Euromos Antik Kentinde kazı çalışmaları başladı -Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kızıl: -Çalışmalarımız neticesinde hem bölgenin hem de Batı Anadolunun insanlık tarihinin önemli, karanlıkta kalmış noktalarını aydınlatmaya çalışacağız


MUĞLA (A.A) - Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Anadolunun en iyi korunmuş tapınaklarından birisi olan Zeus Tapınağının bulunduğu Euromos Antik Kentindeki kazı çalışmalarına başladıklarını bildirdi.
     Milasa bağlı Selimiye beldesi sınırları içinde yer alan ve milattan önce 2. yüzyılda inşa edilen Zeus Tapınağının bulunduğu Euromos Antik Kentindeki kazı çalışmalarının bu yılki ayağı başladı.
     Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç Dr. Abuzer Kızıl, antik kentteki kazı çalışmalarının eylül ayı başına kadar devam edeceğini söyledi. Tarihi alanda seviye inme çalışmalarının devam ettiğini anlatan Kızıl, agoranın Euromosun Anadoluda iyi korunmuş bütün çağlarıyla izlenebilen ender eserlerden olduğuna işaret etti.
     Kızıl, şöyle konuştu:
     Elimizdeki mimari elemanlarla agoranın tamamının çizimlerini tamamlayabileceğiz. Önümüzdeki yıllarda da burayla ilgili restorasyon çalışmalarımız olacak ve projelerimiz hazırlanıyor. Ciddi restorasyon çalışmalarına başlamadan önce burada yeralan taşların niteliğini ve niceliğini anlamak çok önemli. Taşlarda gözle görülmeyen kılcal çatlaklar olup olmadığı ve sağlamlaşma gerekip gerekmediği konusunda çalışmalarımız başladı.
     Bu yılki çalışmalarında ortaya çıkarılan eserlerin tek tek belgelendirileceğini ifade eden Abuzer Kızıl, tapınağı dijital ortamda tümlemeye çalışacaklarını ve arkasından bir TÜBİTAK projesi hazırlanacağını söyledi. Bu yılki ekibe değişik üniversitelerden katılım olduğunu belirten Kızıl, şöyle devam etti:
     Adnan Menderes Üniversitesi, Ahi Evran Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Muğla Üniversitesinin öğrencileri ağırlıklı olmak üzere, ortalama 25 kişilik ekiple çalışmalarımıza devam diyoruz. Planladığımız ve ön gördüğümüz faaliyetlerimiz başarıyla devam ediyor. Çalışmalarımız neticesinde hem bölgenin hem de Batı Anadolunun insanlık tarihinin önemli, karanlıkta kalmış noktalarını aydınlatmaya çalışacağız. Özellikle Karyanın arkeolojisine ve tarih öncesi yaşantısına dair bulguların ele geçeceğini tahmin diyoruz. Çünkü geçmiş yıllarda yapılan nekropol kazılarında en azından geometrik döneme ait eserlerin ele geçtiğini duyuyoruz.
     Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, geçen yıl başlatılan kazı çalışmalarının ardından yaptıkları başvuruyla kazı alanının kamulaştırılması konusundaki müracaatlarına cevap geldiğini ve agora ile tiyatronun olduğu alanın kamulaştırıldığını kaydetti.
    
     Muhabir: Ferdi Aşıcı / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Euromos Antik Kentinde kazı çalışmaları başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER