Eskişehirdeki deprem

Eskişehirdeki deprem -AÜ Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Çabuk: "Ana-Net sisteminin ilgili kurumlar tarafından kullanılması durumunda, daha büyük depremlerde kent elektriğini ve doğalgaz bağlantısını


ESKİŞEHİR (A.A) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Alper Çabuk, deprem anında üniversitenin sismik ağı Ana-Net sisteminin ilgili kurumlar tarafından kullanılması durumunda, daha büyük depremlerde kent elektriğini ve doğalgaz bağlantısını keserek olası yangın ve elektrik çarpması gibi tehlikelerin önüne geçebileceğini söyledi.
     Prof. Dr. Çabuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 Mayısta saat 23.16da merkezi Muttalip civarı olan 3.3 büyüklüğündeki depremin anında ölçülen yer sarsıntısı verilerinin Eskişehir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ile eş zamanlı paylaşıldığını anlattı.
     Bu verilerin AÜnün sismik ağı Ana-Net ile ilgili kurumlar tarafından değerlendirilmesinin yararlı olacağını belirten Çabuk, "Ana-Net sisteminin ilgili kurumlar tarafından kullanılması durumunda, daha büyük depremlerde kent elektriğini ve doğalgaz bağlantısını keserek olası yangın ve elektrik çarpması gibi tehlikelerin önüne geçebilecek" dedi.
     Enstitünün Doğal Afetler ve Yer Bilimleri Araştırma Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu ise Yeşiltepe, Sütlüce, Esentepe, Bahçelievler, Kumlubel ve Zafer Mahallesi başta olmak üzere kent merkezinde hissedildiğini belirterek, bu depremin bir dakika öncesinde öncesinde 2.5 büyüklüğündeki bir depremin daha aynı bölgede meydana geldiğini kaydetti.
     Enstitünün Araştırma Görevlisi Muammer Tün ve Eskişehir Valiliği Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Bayarın deprem anında, kentin farklı yerlerindeki deprem ölçüm istasyonlarından ölçülen verileri değerlendirdiğini ifade eden Prof. Dr. Ecevitoğlu, "Yer sarsıntı miktarlarını belirlediler. En yüksek sarsıntı yaklaşık 4 saniye süreyle AÜ Yunusemre Yerleşkesinde bulunan istasyonda 20 gal olarak ölçüldü. Sultanderede bulunan istasyonda bir gal olarak ölçülen yer sarsıntısı miktarı en düşük olarak ölçülen değerdir" diye konuştu.
     Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yücel Güney de Eskişehir kent merkezindeki mevcut yapı stokunun genel özellikleri değerlendirildiğinde 100 galden büyük değerlerde yapıların hasara uğrayabileceğine değinerek, bu sarsıntı miktarlarının deprem anında ölçülmesinin olası bir depremde meydana gelebilecek hasarların tespitinde hayati önem taşıdığını vurguladı.
     Ana-Net tarafından eş zamanlı ölçülen bu değerlerin depremin yerleşim alanlarını ne kadar etkilediğini görmenin, afet yönetiminde sağlıklı ve doğru planlamaların yapılmasında altlık veri oluşturacağına işaret eden Güney, "Elde edilen veriler, depreme güvenli yerleşim alanlarının belirlenmesinde kullanılabilir" ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Deniz Açık
     Yayıncı: Hüseyin Doğru
<< Önceki Haber Eskişehirdeki deprem Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER