Eski Buca Belediye Başkanı Şeboyun yargılandığı

Eski Buca Belediye Başkanı Şeboyun yargılandığı dava -Şeboyun da aralarında bulunduğu 29 sanığın yargılandığı davada bilirkişi raporu okundu


İZMİR (A.A) - İzmirde, eski Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboyun da aralarında bulunduğu 29 tutuksuz sanığın Suç örgütü kurmak, yöneticisi olmak, rüşvet almak, tehdit, rüşvet istemek, görevi kötüye kullanmak, ruhsatsız silah ve mermi bulundurmak suçlarından yargılandıkları davaya devam edildi.
     İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki davaya, tutuksuz sanık Cemil Şeboy, diğer sanıklar ve avukatları katıldı.
     Duruşmada, sanıkların üzerine atılı suçlara ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu okundu.
     Bilirkişi raporunda, Buca Tıp Tesisi ile ilgili mevzuata aykırı yapı ruhsatı düzenlenmesi konusunda Atilla Baskın, Ali Rıza Ölmeztürk ve Ertan Pınarlıkın görevini ihmal ettikleri, Spor Vadisi Projesinde de sanıklar Durmuş Akgün, Banu Keleş Benli ve Nuri Çakının görevlerini kanuni gerekçelere uygun yapmadıkları iddiasına yer verildi.
     Belediye tarafından 2008 yılında gazetecilere verilen 500 kişilik yemekle ilgili yapılan incelemede, yemek masraflarının bütçeden karşılandığı yönünde bir belgeye rastlanmadığı, ancak böyle bir ödeme varsa Cemil Şeboy ve ödemeyi yapanların sorumlu tutulması gerektiği görüşüne yer verilen raporda, Buca Stadyumuna izinsiz seyirci tribünü yapımı iddiasıyla ilgili de Cemil Şeboy, Kerim Doğan, Cengiz Esibatır, Hatice Güral, Durmuş Akgün, Ali Rıza Ölmeztürk, Mümin Deniz, Safa İlhan, İpek Çelik, Serdar Saygılı, Zihni Kantar, Mahmut Bulut ve Hakan Tütüncünün Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu ile İmar Kanununa aykırı hareket ettikleri savunuldu.
     Bir benzin istasyonuna verilen ruhsatla ilgili değerlendirmede Nuri Çakın, Mümin Deniz ve Kerem Doğanın belediye bütçesini 73 bin lira zarara uğrattıkları iddialarına yer verilen raporda, belediyeye ait Bucamar şirketi üzerinden Cemil Şeboyun kullanımına tahsis edilen otomobilin alımı, alınan kararlar, tahsis yazıları, aracın benzin, bakım ve vergi gibi masraflarının hangi bütçeden karşılandığına dair hiçbir belgeye rastlanmadığından konuyla ilgili bir kanaate varılamadığı ifade edildi.
     Raporda, Buca Belediyesi binası altındaki alışveriş merkeziyle ilgili olarak ise kamuya ait olup belediyeye bedelsiz terk edilen yerler başka bir maksat için kullanılamaz ve satılamaz hükmüne aykırı davranıldığı tespitinde bulunuldu.
     Hayal Sineması ve Düğün Salonu konusunda da belge olmadığı için bir kanaat belirtilmeyen bilirkişi raporunda, Soylu Konut Yapı Kooperatifi konusunda hukuka aykırı herhangi bir işlemin bulunmadığı, Atatürk Maskı yaptırılması hakkında sanıklara isnat edilen suçların oluşmadığı kanaatine varıldığı kaydedildi.
     Raporda, ayrıca Bucada kilitli parke ve bordür yapımıyla ilgili kaçak yapılaşma ve yıkım kararı olduğu halde imar planında yol olmayan yerlere, tarlalara, gecekondu alanları ve diğer yerlere kilit parke ve bordür taşı döşendiğinin belirlendiği ileri sürüldü.
     Dava, sanıkların ve avukatlarının bilirkişi raporuna ilişkin savunmalarını hazırlamaları için ertelendi.
    
     -Olay-
    
     Bucada 4 yıl önce dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gökün talimatıyla jandarma ekipleri tarafından Arıkovanı adı verilen bir operasyon düzenlemiş, operasyonda dönemin Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy ile 33 kişi gözaltına alınmış, mahkemeye çıkartılan zanlılardan Şeboy ve 15 kişi tutuklanmıştı. Tutukluların tümü bir süre sonra tahliye edilmişti.
     Soruşturmayı tamamlayan özel yetkili cumhuriyet savcısı, Cemil Şeboy ile diğer 28 sanık hakkında iddianame hazırlayarak dava açmış, diğer şüpheliler hakkında dava açılmasına gerek görmemişti.
     İddianamede Cemil Şeboy hakkında 60 yıla kadar hapis isteniyor.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Eski Buca Belediye Başkanı Şeboyun yargılandığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER