Esed sonrası yerel yönetim örgütlenmesine Türkiye

Esed sonrası yerel yönetim örgütlenmesine Türkiye modeli -Türkiyede bulunan bir grup Suriyeli iş adamı, mevcut rejim sonrası oluşması beklenen yönetim modelinde, yerel yönetimleri güçlendirmek amacıyla Kütahyada inceleme ve temaslarda


KÜTAHYA (A.A) - Selma Kocabaş - Bir grup Suriyeli iş adamı, Devlet Başkanı Beşşar Esed idaresindeki mevcut rejim sonrası oluşması beklenen yönetim modelinde, yerel yönetimleri güçlendirmek amacıyla örnek almak için Türkiyedeki yapılanmayı araştırıyor.
     Kütahyanın Tavşanlı ilçesine gelerek, yerel idarecilerden bilgi alan heyetteki iş adamlarından İzzet Baghdadi, AA muhabirine, ülkesindeki iç savaştan önce başkent Şamın Kabun bölgesindeki yerel yönetimler ile Tavşanlı Belediyesi arasında ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi.
     Tavşanlıda, Esed rejimi sonrası dönemde oluşturmak istedikleri yerel yönetim yapısı hakkında önemli bilgiler edindiklerini belirten Baghdadi, şunları kaydetti:
     Türkiye çok iyi bir yerel yönetim ve sivil toplum örgütlenmesine sahip. Suriyede her şey merkezi yönetimin elinde olduğu için yerel yönetimler gelişemedi. Artık bu merkezi yapılanmadan kurtulup yerel idareleri güçlendirmek istiyoruz. Ülkemizde oluşacak yeni dönemde, Türkiyedeki yerel yönetim modelinin benzerini kurmak istiyoruz. Temizlik biriminden emlak birimine, bütün belediye birimlerinin oluşturulmasına kadar Türkiyedeki tecrübeden istifade etmek istiyoruz. Bu amaçla projeler hazırladık. Okuduk, yazdık, çizdik. Tabii ki, bu uygulamaları yerinde görmemiz lazımdı. Seçimler nasıl oluyor- Belediye meclisi nasıl oluşuyor- Belediye başkanı nasıl seçiliyor- Tapu Dairesi nasıl oluşuyor- Belediyelerin merkezi hükümet ve sivil toplum örgütleriyle ilişkileri nasıl- Bu konuda Türkiyeyi model almak amacıyla başlatılan çalışma doğrultusunda Tavşanlıya geldik. Tavşanlıda gördük ki, güzel arkadaşlıklar var. Kurumlar birbirleriyle iyi diyaloglar kurarak işlerini yürütüyor. Biz de bu tecrübeyi yaşamak istiyoruz.
    
     -Özellikle Türkiyeden yardım almalıyız-
    
     İç savaş öncesi Şamda bir üniversitede görev yapan tarihçi ve öğretim üyesi Nazir Attasi de uluslararası kuruluşlardan ülkesine gönderilen insani yardım malzemelerinin, yerel yönetim ve sivil toplum örgütü yapılanması iyi olmadığından tam anlamıyla yerine ulaşmadığını savundu.
     Bu ve benzer örneklerden dolayı yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerini güçlendirmek istediklerini anlatan Attasi, Mevcut rejim sonrası dönem için şimdiden bir şeyler yapmamız gerektiğini biliyoruz. Bunun için pratiğe yönelmeliyiz. İslam ülkelerinden, özellikle Türkiyeden yardım almalıyız. Devlet yapılanmasıyla ilgili gereken her şeyi bize öğretsinler. Bu konuda şimdiden harekete geçmezsek daha sonra başka ülkelerin yönlendirmesiyle karşılaşabiliriz diye konuştu.
     Uluslararası haber ajansları olsun, Anadolu Ajansı olsun, gerçekten Suriyede olanları yansıtıyorlar diyen Attasi, Suriyedeki televizyon kanallarının, ülkede halka yapılan zulmü tam olarak yansıtmadığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Esed sonrası yerel yönetim örgütlenmesine Türkiye Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER