Erzurumun düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl

Erzurumun düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü -Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler: Millet olarak madden ve manen güçlü olmak durumundayız. Dün olduğu gibi bugün de caydırıcılık budur. Birbirimize her zamankinden daha f


ERZURUM (A.A) - Erzurumun düşman işgalinden kurtuluşunun 95inci yıl dönümü, törenlerle kutlandı.
     Havuzbaşında düzenlenen törende Vali Sebahattin Öztürk, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Kamil Başoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Anıtına çelenk koydu.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler, burada yaptığı konuşmada, Erzurumun 12 Mart 1918 yılında Rus ve Ermeni düşman işgalinden kurtuluşunun 95inci yıl dönümünü kutladıklarını anımsatarak, asırlardan beri Erzurumun Anadolunun Doğu Kapısı olduğunu söyledi.
     Vatan ve millet kavramlarının Erzurumlular için asla bir hamaset örneği olmadığını aksine bir iman meselesi olduğunu vurgulayan Küçükler, Bu ruhun bir tezahürü olarak Erzurumluların kurtuluştan bir yıl sonra şehrin enkazı üzerinde Erzurum Kongresini toplayarak, parçalanmak ve yok edilmek istenen vatanın kurtarılması, milletin birlik ve dirliği için verdikleri mücadele hakikaten emsalsizdir dedi.
     Birinci Dünya Harbinde, 1916 yılının Şubat ayında Ruslar ve yandaşı Ermeni çetelerinin şehri istila edip, çoluk çocuk demeden 50 bin Müslüman Türk insanını hunharca katlettiğini belirten Küçükler, şunları kaydetti:
     12 Mart 1918 yılında ise halkımızın ve Mehmetçiğin süngüsü önünde, şehri terk etme zorunda kalmıştır. Düşmanın terk etmesiyle yangın yeri Erzurumdan geriye kalan bir enkazdı. Şehrin merkez nüfusu 8 bin 500 civarına kadar düştü. Artık düşman yoktu. Ordumuzun ve Erzurumun cefakar evlatlarının gayretleriyle şehir bir kere daha kurtarılmıştı. Ancak ahalinin tarlasını sürecek öküzü, ekecek tohumu dahi kalmamıştı. Ermeniler, her şeyi yağmalamışlardı. İnsanlar, Sarıkamıştan, Karstan, sırtlarında çuvalla tohum getirip kürekle belleyerek tarla ekmişlerdi.
    
     -Erzurum yeniden Doğunun merkezi oldu-
    
     Küçükler, 2006 yılından beri yürüttükleri hizmetlerle Erzurumun yeniden Doğunun merkezi olmayı başardığını vurgulayarak, üst ve altyapısı büyük ölçüde tamamlanmış, yaşam alanları bakımından zenginleşmiş, yeni semtler, yeni yeni konutlar ve modern alışveriş merkezleriyle, çağdaş bir kent imajı kazandığını söyledi.
     Yıllardır huzuru, birlik ve bütünlüğü tehdit eden terör faaliyetlerinin arkasında geçmişte ülkeyi aralarında paylaşanların yer aldığına dikkati çeken Küçükler, şöyle devam etti:
     Madem kötü niyet sahipleri vardır. O halde millet olarak madden ve manen güçlü olmak durumundayız. Dün olduğu gibi bugün de caydırıcılık budur. Birbirimize her zamankinden daha fazla kenetlenmeye mecburuz. Daha çok çalışmalı, daha çok üretmeliyiz. Milletimiz, yediden yetmişe vasıf kazanmak mecburiyetindedir. Bu nedenledir ki oğullarımızı, kızlarımızı en iyi şekilde eğitmeliyiz. Çünkü savaşlar ve istilalar geleneksel yöntemlerle olduğu kadar, artık daha çok bilimsel bilgi, beşeri ve iktisadi güç ile ileri ekonomik yapılar üzerinden gerçekleştirilmektedir.
     Törende, konuşmaların ardından, günün önem ve anlamını belirten şiirler okundu, Büyükşehir Belediyesi bar ekibi gösteri sundu.
     Vali Öztürk ve beraberindekiler, daha sonra Karskapı Şehitliğini ziyaret ederek, şehit mezarlarına karanfil bıraktı.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Erzurumun düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER