Erzurumda koyun beşiz doğurdu

Erzurumda koyun beşiz doğurdu -Karaçoban ilçesinde besicilik yapan çiftçinin koyunlarından biri beşiz kuzu dünyaya getirdi


ERZURUM (A.A) - Karaçoban ilçesinde besicilik yapan çiftçinin koyunlarından biri beşiz kuzu dünyaya getirdi.
     Kopal beldesinde hayvancılıkla uğraşan 55 yaşındaki Fahrettin İmenin beslediği koyunlardan biri beşiz yavruladı.
     Fahrettin İme, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süredir besicilik yaptığını, ilk kez böyle bir durumla karşılaştığını söyledi.
     Koyunlarından daha önce bir batında ikiz, üçüz kuzu dünyaya getirenler olduğunu anlatan İme, İki veya üç beklerken beş kuzunun dünyaya gelmesi beni çok şaşırttı. Koyun hastalanınca veteriner hekimi çağırdık. Kontrolleri yaptı ve doğumda bir de baktık beş kuzu dünyaya geldi. Kuzuların ikisi erkek, üçü dişi dedi.
     Kuzuların sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade eden İme, şöyle devam etti:
     Koyunlarım ırk özelliğinden dolayı ikiz veya nadiren üçüz kuzu dünyaya getiriyorlar. Doğumu yapan koyun hastalanınca kuzuları biberonla beslemek zorunda kaldık. İneklerden ve diğer koyunların sütüyle beslemeye çalışıyoruz. İki biberonumuz var bu nedenle hepsini doyurmak zor oluyor. Süt sıkıntısı çektiğimiz için nasıl besleyeceğimizi bilmiyorum. Tek isteğimiz kısa sürede annelerinin iyileşmesi. Eğer annenin durumu düzelmezse bu kuzuları nasıl büyüteceğiz onu bilmiyorum.
     Beşiz kuzuların dünyaya gelmesini sağlayan veteriner Sedat Dinç de yaptığı kontrollerde koyunun ikiz veya üçüz doğum yapmasını beklediğini ifade etti. Dinç, beşiz doğumu gerçekleştirdiğinde şaşırdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
     Sorumlu veteriner olduğum için besici koyununun hastalandığını belirterek beni çağırdı. Kontrolde ikiz veya üçüz kuzu olduğunu söyledim. Ancak doğumda beş kuzu dünyaya gelince doğrusu şaşırdım. Doğum sonrası en küçüklerinin durumu biraz kritikti şu anda sağlık problemi yok. Anne sütü çok önemli olduğu için kuzulara ilk gün anne sütü vermemiz gerekliydi. Annelerinin sağlık durumu iyi olmadığı için aynı gün doğum yapan diğer koyunların sütüyle yavruları besledik. Koyunda doğum sonrası karaciğer yetmezliğiyle meme dokusunda şişme oluştu. Onun tedavisine de başladık. Umarım iyileşir.
    
     Muhabir: Selami Küçükoğlu
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Erzurumda koyun beşiz doğurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER