Erdemlideki sel

Erdemlideki sel -Ekonomi Bakanı Çağlayan: TC kimlik numarasıyla bankaya giden (sel mağduru) konut sahiplerine 2 bin 500 lira, iş yeri sahiplerine 2 bin lira nakit yardım yarın sabah itibarıyla yapılıyor -Bitkisel üretim


MERSİN (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Erdemli ilçesinde 9 Kasımda meydana gelen selle ilgili hasar tespiti yapılan yerlerde vatandaşlara yardım yapılacağını belirterek, TC kimlik numarasıyla birlikte bankaya giden (sel mağduru) konut sahiplerine 2 bin 500 lira, iş yeri sahiplerine 2 bin lira nakit yardım yarın sabah itibarıyla yapılıyor dedi.
     9 Kasımda sel felaketinin yaşandığı Erdemli ilçesinde kent protokolünden brifing alan Çağlayan, daha sonra Hükümet Konağı önünde Erdemlililere seslendi.
     Sözlerine ilçe halkına geçmiş olsun dileklerini ileterek başlayan Çağlayan, yaşanan felaketin ardından yetkililerin süratle olay yerine giderek çalışmaları başlattıklarını, kendisinin de gelişmeleri takip ettiğini söyledi.
     Çağlayan, devletin her zaman milletin yanında ve emrinde olduğunu belirterek, Bizler milletimize hükmetmeye değil, hizmet etmeye geldik. Bu bizim asli görevimiz. Devletimiz millet için var. Yapılan çalışmalar sonrasında hasar tespit raporlarını gördüm. Felaketin ardından en büyük sevincimiz can kaybı yaşanmamasıdır. Ortaya çıkan zararların Başbakanlığımızın bundan 6-7 yıl önce yayınladığı genelgeye uyulmaması sonucunda yaşandığını görüyoruz dedi.
    
     -Selin açtığı yaralar sarılıyor-
    
     Sel felaketi sonrasında oluşan hasarların giderilmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığına dikkati çeken Çağlayan, sel ve heyelan nedeniyle 312 konutta hasar tespitinin yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
     Afet komisyonu tarafından 76 işyeri ve 30 deponun zarar gördüğü rapor edildi. Bin 65 üreticimizin faaliyet gösterdiği 3 bin 199 hektar tarım alanında da hasar var. Bin 170 dekarlık narenciye, 306 dekarlık da açık sera alanı da sel nedeniyle zarar gördü. 19 küçükbaş, 400 kümes hayvanı, 2 büyükbaş telef oldu. Altyapı için de İl Özel İdaremiz bütün kırsal alanlardaki çalışmaları başlattı. İl Özel İdaresi emrindeki bütün araçlar tamamen hasarlı bölgemize kanalize oldular ve buralardaki yolları tamir etmeye çalışıyorlar. AFAD gerekli kaynakları, çalışmaları bölgeye aktaracak. Felaketten sonra Kızılay tarafından seyyar mutfaklar kuruldu. Günlük bin kişiye 3 öğün yemek verdik. 600 mutfak seti, 600 de temizlik seti dağıtıldı. Barınma imkanı olmayan 7 aileye İller Bankası Sosyal Tesislerinde barınma imkanı sağlandı. Erdemli Sosyal Dayanışma Vakfı 60 bin lira nakit destek sağladı. 16 aileye bin, 88 aileye 800 liralık destek yapıldı. Tarım ve hayvancılık alanında tespitler yapıldı.
     Çağlayan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile görüştüğünü, kendisiyle birlikte konuyu Bakanlar Kurulunda gündeme getireceklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
     Öncelikle konuyu Başbakana aktardık. Başbakanımızın geçmiş olsun dilekleri var. Başbakan dün itibarıyla konuyu öğrenir, öğrenmez gerekli talimatı verdi ve 1 milyon lira hasar için ödenmek üzere banka sistemine geçti. Hasar tespiti yapılan yerlerde yarın sabahtan itibaren Ziraat Bankasına gidin. TC kimlik numarasıyla birlikte bankaya giden konut sahiplerine 2 bin 500 lira, iş yeri sahiplerine 2 bin lira nakit yardım yarın sabah itibarıyla yapılıyor. İnşallah bunlar yaraların sarılmasında önemli bir destek olacak. Ziraat Bankasıyla görüştüm genel müdürlükle... Bu çerçevede bankada bitkisel üretim kredisi almış olan, mağdur olmuş olan üreticilerimizin, borcu olan köylümüzün kredilerini 1 ila 1.5 yıl yıl erteliyoruz. Bakanlar Kurulunda bir imkan bulabilirsek, eğer olursa kredilerin faizlerinin iptal edilmesi noktasında tekliflerimizi yapacağız. Buna Erdemlili, Mezitlili, Yenişehirli olarak gayret edeceğim. 1 milyonluk destek yarın sabahtan itibaren dağıtılacak.
    
     -Selin intikamı çok korkunç olur-
    
     Mersine hizmet etmekten gurur duyduğunu kaydeden Çağlayan, şöyle konuştu:
     Bizim bir atasözümüz var; Selin intikamı çok korkunç olur diye. Bunu niye söylüyorum. Allah korudu ve en büyük sevincimiz de bu ki, tek bir can yanmadı. Buradaki tek bir kardeşimin tırnağını hiçbir şeye değişmem. Allaha bundan dolayı şükrediyorum. Ama ortaya çıkan zararın altında, Başbakanlığımızın 5-6 yıl önce yayınladığı genelgeye uyulmadığını görüyoruz. Hala tespitler devam ediyor. Devlet Su İşlerinin vermiş olduğu kararlara uymak zorundayız. Allah korusun mal bir şekilde çözülür. Bir can gitseydi bunu nasıl telafi edecektik. Benim sizlerden bu konudaki talebim şu; bir işi yaparken tekniğine uyun ve devletin koymuş olduğu kurallara uyun. Aksi halde zararı yine sizler çekiyorsunuz. Her şerden bir hayır çıkarmak gerekir. Ümit ediyorum ki, inşallah kendi payımıza gerekli tedbirleri almamız için ders çıkarmışızdır. İnşallah bu acı son olur.
     Bakan Çağlayan konuşmasının ardından vatandaşların sorunlarını dinledi. Domates seralarının zarar gördüğünü öğrenen Çağlayan, bu konuda ilgililerle görüşüp, çözüm üretmeye çalışacağını söyledi.
     Selde aracı zarar gören bir kadının arabasına sigorta yaptırmadığını öğrenen Çağlayan, Neden sigorta yaptırmıyorsunuz- Bakın gerekli tedbirler derken bunu kast ediyorum. Eğer zamanında tedbir alıp, kasko yaptırsaydınız, şu an hiçbir zararınız olmayacaktı. Lütfen sigortanın önemini bir kez daha düşünün ve sigorta yaptırmaktan kaçınmayın diye konuştu.
     Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da, Bakan Çağlayanın selin ardından yapılan tüm çalışmaları yakından takip ettiğini dile getirerek, Devletin tüm kurumlarının çalışmalarını koordine ederek afetin en az hasarla atlatılmasına çok büyük katkı sağladılar. Afette can kaybının yaşanmaması sevindirici. Zor anımızda bizim yanımızda olan, katkılarıyla sıkıntının azaltılmasını sağlayan, süreci takip eden Ekonomi Bakanımıza teşekkür ediyorum dedi.
    
     Muhabir: Kerem Kocalar / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: Erdem Gültekin

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER