Engellilerle tanıştı, hayatı değişti

Engellilerle tanıştı, hayatı değişti -Devlet memuru olarak görev yaparken kendisinden istenilen proje için engelliler ilgili rapor hazırlayan Dr. Mustafa Öztürk, engellilerin azminden etkilenerek, 40 yaşından sonra yüksek lisans ve


ANTALYA (A.A) - Murat Yolcu - Devlet memuru olarak görev yaparken kendisinden istenilen proje için engellilerle ilgili rapor hazırlayan Dr. Mustafa Öztürk, engellilerin azminden etkilenerek 40 yaşından sonra yüksek lisans ve doktora yaptı, 12 kitap yazdı.
     Dr. Mustafa Öztürk, devlet memuru olarak görev yaptığı sırada bir siyasi partinin özürlüler bakım merkezi için kendisinden proje istemesi üzerine engellilerle ilgili rapor hazırlamaya başladı.
     Ailesinde engelli birey bulanmayan, engelli bir arkadaşı da olmayan Öztürk, engellileri daha yakından tanımak için engelli derneklerinin temsilcileri ile görüştü. Yaptığı görüşmeler sonucunda elinde bol miktarda doküman biriktiren Öztürk, engellileri tanımaya başlayınca kendisini engellilerin sorunlarına adamaya karar verdi.
     İlk olarak proje kapsamında kendisinden istenilen malzemeleri kitap haline getirmeye karar veren Öztürk, Canda Özür Olmaz isimli ilk kitabını yayınladı.
     Kitabının tanıtımı için daha sonra radyo programına konuk olan Öztürk, programda olumlu tepkiler alması üzerine engellilerle ilgili radyo programı da yapmaya başladı. Radyo programında daha verimli olmak için diksiyon kursuna giden Öztürk, bu süre zarfında ikinci kitabını çıkardı.
     Engellilerin azminden etkilenerek 40 yaşından sonra yönetim ve organizasyon alanında yüksek lisans yapan Öztürk, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seyyarın teşviki ile 46 yaşından sonra doktora yaptı.
     Milli Eğitim Bakanlığına özürlüler ile ilgili danışmanlık yapan ve 10 yıllık çalışmasının ardından gelen yoğun talep üzerine Canda Özür Olmaz Derneğini kuran Öztürk, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Araştırma Komisyonu Başkanlığı yaptığı dönemde engellilere yönelik ilk kapsamlı rapor olan Türkiyede engelli gerçeği adlı raporu hazırladı.
     İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümünde öğretim görevlisi olarak göreve başlayan Öztürk, engellilere yönelik çıkardığı 12 kitabın ardından Hz. Muhammedin engellilerle olan ilişkilerini anlatan 13üncü kitabını yayınlamaya hazırlanıyor.
    
     -Engelli ile normal insanlar birbirine çok şey katabilir-
    
     Dr. Mustafa Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelliler ile normal insanların birbirine katacağı çok şeyin bulunduğuna inandığını, zihinsel engelli birine bakıldığında aklın ne kadar önemli bir nimet olduğunun anlaşıldığını söyledi.
     Engellilerle görüşe görüşe onlarla ilgili geniş bilgiye sahip olduğunu anlatan Öztürk, iki kitabının üniversitede ders kitabı olarak okutulduğunu kaydetti.
     Kendisinin de aralarında bulunduğu komisyonca bu yıl hazırladıkları Türkiyede engelli gerçeği raporunun engellilerin profilinin belirlenmesine önemli katkı sunduğuna dikkati çeken Öztürk, şunları kaydetti:
     Bunlar çok ciddi araştırmalardı. İlk defa engellilere yönelik kapsamlı rapor hazırladık. Engellilerin eğitim seviyesinin, okur yazarlık durumunun çok kötü olduğunu gördük. Engellilerin yüzde 74ü okuma yazma bile bilmiyor. Orta öğretimi tamamlayanların oranı yüzde 15. 8,5 milyon engellinin sadece yüzde 12si çalışabiliyor. Bu insanlar çok yoksullar. Özürlülerin dörtte üçü yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
     Özürlüler bana, yaşınız ne olursa olsun birçok şeyi başarabileceğimi öğretti, ufkumu genişletti. Memur olarak kalmamam gerektiğini öğrendim diyen Öztürk, üniversite öğretim görevlisi olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığına özürlüler ile ilgili danışmanlık yaptığını anlattı.
     Öztürk, devletin engellilerle ilgili çok ciddi yasalar çıkardığını, ancak bunun engellilere yeterince duyurulamadığını kaydetti.
    
     -Hz. Muhammed görme engellilere ilk eğitim veren kişidir-
    
     Öztürk, dinin, engellilere yönelik sosyal politikalarda her zaman belirleyici olduğunu anlatarak, ilk üniversiteyi kuranların Hristiyan din adamları olduğunu, Oxford, Cambridge gibi üniversitelerin bundan 100 yıl sonra kurulduğunu, İslamda da durumun aynı olduğunu ifade etti.
     Peygamberlerin sosyal politikalarla ilgilendiklerini dile getiren Öztürk, Hz. İsa, Hospital diye tabir edilen hastaneye kurandır. Hz. İsa orada körleri eğitmiş, onlara enstrüman çalmayı öğretmiştir. Bu insanlar meslek sahibi olmuşlardı dedi.
     Dünyada ve Türkiyede körler okuluna giden engelliye ilk olarak destek almadan yürüme eğitimi verildiğini anlatan Öztürk, şunları söyledi:
     Bunu ilk yapan Hz. Muhammeddir, ancak bu duyulmamıştır. Hz. Muhammed görme engelli bir sahabeye, Sen ezanı duyuyor musun- diyor. Evet cevabı üzerine Hz. Peygamber O zaman sen de mescide geleceksin diyor. Hz. Peygamber, sahabenin evinden mescide ip çekiyor. 40 gün geçtikten sonra ipi kaldıran Hz. Muhammed, hurma dalından bir soba yapıyor ve sahabeye, bundan sonra sopayla geleceğini, kimsenin yardımına ihtiyacı olmadığını söylüyor. Dünyada bütün görme engelli okullarında eğitim böyle verilir. Ama kimse bunun Hz. Peygamberden geldiğini bilmez. Kitabımda bunlara yer vereceğim. Kitaba konu olan 22 engelli sahabe var.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Engellilerle tanıştı, hayatı değişti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER