Engelli yaşamlara renkli fırça darbesi

Engelli yaşamlara renkli fırça darbesi -İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelliler Merkezi resim öğretmeni Tolga Sakaryanın fiziksel ve zihinsel engelli öğrencileri, engelsizlerle yarıştıkları ulusal ve uluslararası yarışmalarda 51 ödül


İZMİR (A.A) - Efsun Yılmaz - İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelliler Merkezi resim öğretmeni Tolga Sakaryanın fiziksel ve zihinsel engelli öğrencileri, engelsizlerle yarıştıkları ulusal ve uluslararası yarışmalarda 51 ödül ve 50 madalya kazandı.
     Sakarya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde 5 yıldır görev yaptığını ve yaklaşık 200 çocuğa resim ve karikatür eğitimi verdiğini anlattı.
     Eğitimler kapsamında 4er kişilik gruplara haftanın 1 günü resim yapmayı öğrettiğini dile getiren Tolga Sakarya, Öğrencilerimin yaşları 6 ile 40 arasında değişiyor. Eğitime başlama yaşı düştükçe başarı oranı da artıyor dedi.
     Derslere çizgi eğitimi ile başladıklarını, zamanla öğrencilerin kas gücünün geliştiğini ve farklı projeler ürettiklerini dile getiren Sakarya, resim kağıtlarının yanı sıra duvar kağıtlarını ve eski afişleri boyadıklarını da anlattı.
     Engelli çocukların sanat yoluyla başarıya ulaşabildiğini, sosyal hayatta kendini gösteremeyen öğrencilerinin resim yoluyla duygularını ortaya koyabildiğini belirten Tolga Sakarya, bu nedenle engellilerin resim konusunda hırslı ve çalışkan olduğunu söyledi.
     Öğrencilerinin ortaya koyduğu güzel eserleri ulusal ve uluslararası yarışmalara gönderdiğini anlatan Sakarya, şöyle devam etti:
     Katıldığımız ulusal ve uluslararası herkese açık yarışmalar. Katılımcı isminin gizli tutulduğu yarışmalarda öğrencilerimiz engelsizlerle yarışıyor ve jüri ancak sonuçları belirledikten sonra kazananın engelli bir öğrenci olduğu ortaya çıkıyor. Öğrenciler, 5 yılda çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalarda 51 ödül ve 50 madalya kazandı. Ödüller ve madalyalar onlar için çok değerli. Benim için de öğrencilerim çok önemli. Çocuğum yok, annelik duygusunu öğrencilerimle yaşıyorum ve başarılarıyla gurur duyuyorum. Sulu boya fırçasını tutmayı öğrenen bir engelli çocuk, daha sonra yemek yerken kaşık da kullanabiliyor. Temiz dünyalarında onlarla yaşadığım için çok mutluyum.
     Tolga Sakarya, birincilik ve ikincilik kazandıkları en önemli uluslararası yarışmanın da Çizgi Olimpiyatları olduğunu belirtti.
    
     -Korkmaya gerek yok, onlar çok ürkekler-
    
     Fiziksel ve zihinsel engelli öğrencilerinin genellikle varoş mahalle ve dar gelirli ailelerden geldiğini söyleyen Tolga Sakarya, bazı çocuklarının aile içi şiddete maruz kaldığını, bazılarının da istismara uğradığını dile getirdi.
     Öğrencileriyle derste sorunlarını da paylaştığını söyleyen Sakarya, şunları kaydetti:
     Toplumda iyi niyetli insanlar da olsa engelli öğrencilerimize korkuyla yaklaşanlar da var. Katıldığımız bir törende ödül kazanan öğrencimizi hiçbir eşyayı kırmaması için uyardılar. Bu hepimiz için çok üzücü bir durum. Çünkü biz resim eğitiminin yanı sıra davranış eğitimi de veriyoruz. Onlardan korkmaya gerek yok, onlar zaten çok ürkekler. Toplumun onlara bakış açısı ise çok acımasız. Aile içinde de büyük sorunlar yaşayanları var. Bazı babaları hiç görmüyoruz, çocuğunu yok sayanlar var.
     Tolga Sakaryanın öğrencisi 17 yaşındaki Alptuğ Atay, Konak Rotary Kulübü ile Denizcilik İşletmelerinin yarışmalarında derece kazandığını, resim yapmayı ve öğretmenini çok sevdiğini anlattı.
     Alptuğ Atayın annesi Füsun Soyal da, oğlunun 5 yıldır kurslara katıldığını ve sanatla kendine ait farklı bir dünya yarattığını, gelişiminden çok memnun olduklarını söyledi.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Engelli yaşamlara renkli fırça darbesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER