Engelli raporu yönetmeliği gözden geçirilsin talebi

Engelli raporu yönetmeliği gözden geçirilsin talebi


OSMANİYE (A.A) - Osmaniyede engelli dernekleri özürlülük ölçütü, sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporu hakkında yönetmeliğin, yeniden gözden geçirilmesi talebinde bulundu.
     7 Ocak Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Muttalip Altun, dernek binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, engellilerin rapor konusunda sorun yaşadığını belirtti.
     Engellilerin, devlet hastanelerinden işe girmek, ehliyet, maaş ve protez almak için sağlık kurulu raporu aldığını ifade eden Altun, "Yönetmeliğin uygulamasında, engellinin talebine göre farklı yüzde rapor oranları istenmektedir. Örneğin işe girebilmek için istenilen engellilik oranı yüzde 50 iken, aynı kişinin engelli maaşı alabilmesi için istenilen bu oran yüzde 40 veya yüzde 60 gibi aşağı ve yukarı değişmektedir. Oysaki kişinin engeli aynıdır. Bu nedenle raporun oranının değişmemesi gerekir" diye konuştu.
     Altun, yüzde 40ın altında engelli raporu olanların engelli sayılmadığını fakat bu insanların iş başvurusu yaptıklarında engelli diye işe alınmadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
     "Engellilik raporu yüzde 40dan aşağı olanlar engelli olarak kabul edilmiyor. Bu durum özellikle işe girmekte çok büyük problem oluyor. İşveren, görünüşte engelli olmasına rağmen raporu yüzde 40dan aşağıda olan arkadaşımızı engelli kontenjanından işe almıyor çünkü kanunen engelli sayılmıyor. Gözünün biri görmeyene yüzde 30 engelli raporu veriliyor. Bir insanın iki gözü varsa ve biri görmüyorsa yüzde 50 rapor verilmesi gerek diye düşünüyoruz. İşitme engelli kardeşlerimizde aynı şekilde büyük sıkıntılar yaşıyor."
     Osmaniyede, 10 binden fazla engelli olduğunu ve çoğunun rapor konusunda sorun yaşadığını ifade eden Altun, yönetmeliğin biran önce yeniden gözden geçirilmesini arzuladığını söyledi.
     Açıklama sırasında İşitme Engelliler İl Temsilcisi Aslıhan Hakat ve Altı Nokta Körler Derneği Osmaniye Şubesi Başkanı Necdet Yılmazer de hazır bulundu.
    
     Muhabir: Ümit Kahrıman / Mutlu Bozdağ
     Yayıncı: Volkan Kaşik
<< Önceki Haber Engelli raporu yönetmeliği gözden geçirilsin talebi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER