Elektrik Mühendisleri Odası açıklaması

Elektrik Mühendisleri Odası açıklaması -EMO, perakende satışta şirketlerin kar oranını yüzde 49.8 arttıran EPDK kararının iptali için Danıştaya başvurdu


ANTALYA (A.A) - Elektrik Mühendisleri Odasının (EMO) perakende satışta şirketlerin kar oranını yüzde 49,8 arttıran Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) kararının iptali için Danıştaya başvurulduğunu bildirdi.
     Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, EPDKnın perakende satış lisansı sahiplerinin brüt kar marjını yüzde 2,33ten yüzde 3,49a çıkaran kararına karşı yargı yoluna başvurduğu belirtildi.
     Kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştaya açılan davada, brüt kar marjında yüzde 49,8 artış yapan kararla yalnızca 2013 yılında tüketicilere 400 milyon liralık yük getirildiği ileri sürüldü.
     Artışın hukuki ve ekonomik bir dayanağı bulunmadığı anlatılan dava dilekçesinde, kar marjı artış kararının Anayasaya, 4628 sayılı Yasaya ve kamu yararına aykırı olduğu kaydedildi.
     Açıklamada, 2006-2012 yılları arasında uygulanan 2,33 oran değişmemiş olsa bile, ortalama enerji alım fiyatının her artışında kar miktarının doğru orantılı olarak arttığı, bundan dolayı da zamlarla artan kar miktarına ayrıca yüzde 49,8 oranında yeni bir zam yapılmasının anlaşılır ve kabul edilebilir olmadığı ileri sürüldü.
     Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İlhan Metin, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
     Geçmişte yapılan ihaleler ile sürmekte olan ihale süreçlerinde önem taşıyan kar unsurunun değişmiş olması, elektrik dağıtım ihalelerini rekabet açısından da etkileyecek niteliktedir. Daha önceden devredilen dağıtım kuruluşlarını alan şirketler için de yeni yüksek kar marjlarının uygulanacak olması, geriye dönük olarak ihale koşullarının da değiştirilmesi anlamına gelmektedir ki, bu durumda gerçekleşen ihalelerde oluşan bedellerin düşük kalmış olması da düşünülebilir. Son 5 yıl içerisinde mesken aboneleri için yüzde 128,8 artış yaşanmıştır. Kalkınmada öncelikli illerdeki mesken abonelerinde ise bu artış oranı yüzde 144,7 olmuştur. Aynı dönemde enflasyon oranının üzerinde artış gösterdiği görülen elektrik enerjisi fiyatları şirketlerin kar miktarını da doğal olarak artırmıştır.
     Özelleştirme ve serbestleştirme süreciyle birlikte elektrik sektöründeki tüm maliyetlerin tarifeler yoluyla tüketicilere yansıtılmış, dikey olarak parçalanan sektörde her aşamada faaliyet gösteren şirketlerin karları fiyatlara eklenmiştir ifadeleri kullanılan açıklamada, bugün itibarıyla ekonominin en dinamik ve karlılığı yüksek sektörün enerji sektörü olduğu, bütün fiyat artışları ve karlılık oranlarına rağmen dağıtım şirketlerinin perakende satış faaliyetlerinden elde edecekleri karların yüzde 49,8 oranında artırılması için hiçbir gerekçe bulunmadığını kaydedildi
     Elektrik Piyasası Kanununda perakende satış tarifelerine ilişkin hükümlerde herhangi bir kar unsurundan söz edilmediği, ikincil mevzuatta da kar unsuruyla ilgili düzenlemenin bulunmadığı belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
     Yalnızca tebliğ kapsamında formülasyon içinde kar marjı oranı yer almaktadır. Bu düzenleme, Anayasanın, Cumhuriyetin nitelikleri, Devletin temel amaç ve görevleri ile Tüketicilerin korunması başlıklı maddeleri ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasasının amaç maddesi ve EPDKnın görevleri arasında sayılan Tüketicilere güvenilir, kaliteli, kesintisiz ve düşük maliyetli elektrik enerjisi hizmeti verilmesini teminen gerekli düzenlemeleri yapmak biçimindeki yasa hükmüne aykırıdır.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Elektrik Mühendisleri Odası açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER