EKUAL 8. Toplantısı

EKUAL 8. Toplantısı -TÜBİTAK ULAKBİM bünyesinde yürütülen TO-KAT ve TÜBESSin resmi açılışı yapıldı -YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya: -Türkiye dünyada ekonomik güç olarak 16ıncı, bir hesaba göre bilimsel yayım sıralamasında 2


ANTALYA (A.A) - TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) bünyesinde yürütülen Türkiye Ulusal Toplu Katalog (TO-KAT) ve Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme Sisteminin (TÜBESS) resmi açılışı yapıldı.
     Dünya bilimsel bilgi birikimine erişim bakımından Türkiyede yürütülen en önemli projelerden biri olduğu belirtilen Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansının (EKUAL) 8. toplantısı, Belek beldesinde başladı.
     YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, toplantıda yaptığı konuşmada, dijitalleşme ve internetin bütün üniversiteler ve bilim hayatını dönüştürdüğü yeni bir dünyada yaşandığını söyledi.
     Dijitalleşme ve internet imkanlarını kullanmak gerektiğini vurgulayan Çetinsaya, Dünyada üretilmiş bilgiyi dijitalleştiren imkanlar, kurumlar var. Bunların sistemlerini mümkün olduğunca çok Türk üniversiteleriyle tanıştırmalıyız dedi.
     TÜBİTAK ile Türkiyenin her tarafındaki üniversitelerdeki araştırmacı ve öğrencilerin dijital kaynaklara erişimini sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Çetinsaya, TÜBİTAK ile birlikte bir yandan bunu yapmaya çalışıyoruz, diğer yandan da Türkiyemizde üretilmiş bilginin dünyadaki yöntemlerle dijitalleştirilerek yine bütün kullanıcılara açılmasını sağlıyoruz diye konuştu.
     Çetinsaya, büyük şehir, küçük şehir, yeni üniversite, gelişmiş üniversite ayrımı olmadan herkese gerek yabancı dijital kaynakların gerek Türkçedeki açık arşivlerin eşit ve kolay şekilde sunulacağını kaydetti.
     TÜBİTAKın dünyada üretilmiş makale ve bilgileri dijital ortamda tüm üniversitelere sunduğunu belirten Çetinsaya, Bu büyük bir imkan. Bunun hızlanarak artması lazım. Bizim kendi üniversitelerimizde ürettiğimiz tüm kaynakların açık arşiv haline dönüştürülmesi, makale, tez ve kitapların Türkiyenin her yerindeki araştırmacılara ve öğrencilere sunulması gerekiyor. Özellikle yeni kurulan üniversitelere pozitif ayrımcılık metoduyla daha hızlı ve kolay şekilde sunulması gerekir. O bakımdan TO-KAT ve TÜBESSi önemli bir adım olarak görüyorum dedi.
     Projelerin Türkiyeyi dünya ile bilimsel yarışta güçlendireceğini dile getiren Çetinsaya, Türkiye dünyada ekonomik güç olarak 16ıncı, bir hesaba göre bilimsel yayım sıralamasında 23üncü durumda. Türkiyenin herhangi bir yerindeki herhangi bir üniversite öğrencisinin Harvarddaki öğretim üyesinin ulaştığı kaynaklara aynı şekilde ulaşması veya ODTÜdeki, İTÜdeki öğrencinin ulaştığı kaynaklara ulaşması bizim bilimsel yarıştaki yerimizi güçlendirecektir diye konuştu.
     TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da, bilgi üretebilmek için bilgiye erişimin çok önemli olduğunu söyledi. Türkiyedeki üniversitelerin bilgiye, kaynaklara erişimini mümkün hale getirmek için TÜBİTAKta ULAKBİMde 3 proje yaptıklarını anlatan Altunbaşak, bunlardan ilki olan EKUAL sayesinde tüm üniversitelerin elektronik veri tabanlarına erişebileceğini kaydetti.
     TO-KAT Projesiyle bütün kütüphanelerin veri ambarlarına bir tek arayüzle erişilebileceğini ifade eden Altunbaşak, TÜBESS ile de kaynakların ödünç olarak alabileceğini kaydetti.
     Altunbaşak, Bilgi üretebilmek için sizden önce gelenlerin neler yaptığını bilmeniz ve oradaki boşlukları fark edip, üzerine bir taş koyabilmeniz lazım. O nedenle bilgiye erişim bu işin püf noktalarından birisi. Eğer erişemezseniz, neler olup bittiğini bilemezseniz sizin de oraya taş koyma ihtimaliniz yoktur dedi.
     Toplantıda konuşmaların ardından Çetinsaya ve Altunbaşak, bir süredir kullanımda olan Türkiye Ulusal Toplu Katalog (TO-KAT) ve Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme Sisteminin (TÜBESS) resmi açılışını yaptı.
     Akademik kurumların üst düzey yöneticileri, yayıncılar, kütüphaneciler ve kullanıcılardan temsilcilerin katıldığı toplantı, yarın sona erecek.
     (FÜ-HS)
<< Önceki Haber EKUAL 8. Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER