Ekmek israfının önlenmesi

Ekmek israfının önlenmesi -Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Irkın: Ülkemizde bir yılda çöpe atılan ekmek ile 542 bin ton buğday israf olmaktadır


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, Türkiyede bir yılda çöpe atılan ekmek ile yaklaşık 542 bin ton buğdayın israf olduğunu bildirdi.
     Irkın, yaptığı açıklamada, ekmeğin Türk insanı için vazgeçilmez bir besin kaynağı olduğunu, sofralardan eksik edilmeyen ekmeğin büyük bölümünün çöpe atılarak israf edildiğini belirtti.
     Çöpe atılan 1 kilogram ekmek ile 4 kilogram yem alınabileceğini, israfın önlenmesi ile ülke ekonomisinin gelişimine büyük katkı sağlanacağını vurgulayan Irkın, şöyle devam etti:
     Ekmek israfı önlenebilirse daha az alanda buğday ekimi yapılacak, bunun yerine başka ürün ekilerek ya da dikilerek ihtiyacımız olan başka bir ürünün karşılanma oranı artırılabilecektir. Ekmeğin çöpe atılmasındaki en önemli faktörler, gereğinden fazla ekmek satın alınması, satın alınan ekmeğin uygun koşullarda saklanmaması ve saklama kalitesinin düşük olması şeklinde sıralanabilir. Ekmek israfında yüzde 70 oranında yemekhaneli iş yerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu, otel ve lokantalar ilk sırada yer almaktadır.
     Türkiyede bir yılda çöpe atılan ekmek ile yaklaşık 542 bin ton buğdayın israf edildiğini ifade eden Irkın, şunları kaydetti:
     Ekmek israfını azaltmak için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak halkımıza aile tüketimine uygun gramajda ekmek satın alınmasını, ihtiyaçtan fazla ekmek alınmamasını, ekmeğin uygun koşullarda serin, karanlık, kuru ortamda streç filme veya şeffaf poşete konularak hava alması engellenerek saklanmasını, ekmeğin sıcak iken poşette bekletilmemesini, soğuyunca poşete konularak saklanmasını, uzun süreli saklama amaçlanıyorsa derin dondurucuda ve hava almayacak şekilde poşet içerisinde saklanmasını ve ekmeğin dilimlenerek tüketilmesini öneriyoruz.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber Ekmek israfının önlenmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER