Ege Denizindeki deprem hareketliliği

Ege Denizindeki deprem hareketliliği -AFAD Deprem Dairesi Başkanı Nurlu: Ege Denizi, özellikle belli dönemlerde hareketli geçiyor. Bu hareketlilik bir ay devam ediyor, sonra durağan pozisyona geçiyor. Bölgenin özelliği bu. Şu aşam


SİVAS (A.A) - Önder Felek - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Ege Denizinde belli dönemlerde deprem hareketliliği yaşandığını belirterek, Bu hareketlilik bir ay devam ediyor, sonra durağan pozisyona geçiyor. Bölgenin özelliği bu. Şu aşamada herhangi bir büyük deprem beklentimiz yok dedi.
     Nurlu, Deprem Haftası dolayısıyla düzenlenen panele katılmak için geldiği Sivasta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son aylarda Ege Denizinde yaşanan deprem hareketliliğini değerlendirdi.
     Türkiyenin deprem kuşağında olduğunu ifade eden Nurlu, ülke genelindeki yaklaşık 600 deprem gözlem istasyonuyla bütün aktivitenin takip edildiğini belirtti.
     Nurlu, ayrıca yerel ölçekteki projeler kapsamında da çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, Ülkemizde, 2012 yılında küçüklü büyüklü 27 bin 408 adet deprem meydana geldi. Bunların genel dağılımına bakıldığında, Türkiyenin aktif tektonik hatları olarak bilinen Doğu Anadolu Fay Zonu, Kuzey Anadolu Fay Zonu, Ege Bölgesi ve Güneybatı Anadolu tarafında yoğunlaştığı görülüyor. Bunlar bilinen deprem aktiveleri diye konuştu.
     Bu deprem aktivitelerinin, AFAD tarafından sürekli izlendiğini anlatan Nurlu, şunları söyledi:
     Bir önceki yıla göre kıyasladığımızda normal aktivitenin devam ettiğini görüyoruz ancak Ege Denizi özellikle belli dönemlerde hareketli geçiyor. Bu hareketlilik bir ay devam ediyor, sonra durağan pozisyona geçiyor. Bölgenin özelliği bu. Şu aşamada herhangi bir büyük deprem beklentimiz yok. Ege Denizinde herhangi bir volkanik aktiviteye bağlı olarak gelişecek büyük bir depremi de öngörmüyoruz.
    
     -Ege Denizindeki deprem araştırmaları-
    
     Farklı üniversitelerden bilim adamlarının Ege Denizindeki hareketlilikle ilgili çeşitli çalışmalar yaptığını belirten Nurlu, Bilim adamları özellikle Ege Denizi içinde volkanik aktiviteye bağlı olarak bir depremselliği araştırıyorlar. Biz bu çalışmaları takip ediyoruz. Ancak onunla ilgili net bir bulgu elde edilmiş değil. Bunun dışında bilim adamlarımızın ana tektonik yapılar üzerinde çok değerli araştırmaları devam etmekte dedi.
     Murat Nurlu, Ege Bölgesinde karada ve denizde normal aktivitelerin devam ettiğini, kara içindeki depremlerin normal faylara bağlı olarak kuzey ve güneye çekilme sonucu oluştuğunu bildirdi.
     Bu depremlerin büyüklüklerinin genellikle 6-6,5 arasında gerçekleştiğini aktaran Nurlu, Bunun dışında denizde Çanakkale tarafında olan depremler, genellikle Kuzey Anadolu Fay Zonunun devamı niteliğinde. Bunların büyüklükleri 7ye kadar çıkabilir. Ancak tekrar söylüyorum, şu anda böyle bir tehlikemiz yok diye konuştu.
    
     -Hedef 1 milyon kişi-
    
     Deprem ülkesi Türkiyede herkesin bilinçlenmek zorunda olduğunu belirten Nurlu, kurumların hazır hale gelebileceğini ancak mutlaka bireylerin de kendilerini depreme hazırlamaları gerektiğini söyledi.
     AFAD olarak toplumda depreme karşı farkındalığı artırmak için 2013 yılını Afet Eğitim Yılı ilan ettiklerini dile getiren Nurlu, 1 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Özellikle de çocuklarımıza, gençlerimize bu eğitimi vermek istiyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Ege Denizindeki deprem hareketliliği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER